dilluns, 24 de març del 2008
Dia Mundial de la Tuberculosi
El 24 de març se celebra el Dia Mundial de la Tuberculosi. La tuberculosi és una malaltia infecciosa causada per un bacteri (Mycobacterium tuberculosis) conegut com a bacil de Koch, perquè va ser descobert pel bacteriòleg alemany Robert Koch (1843-1910). El 24 de març de 1882, Koch va presentar una comunicació a la Societat Fisiològica de Berlin que començava amb aquestes paraules: "Si la importància d'una malaltia per a la humanitat es mesura pel nombre de morts que causa, la tuberculosi ha de considerar-se més important que qualsevol de les malalties infeccioses més temudes, com ara la pesta o el còlera. Una de cada set persones moren de tuberculosi en el món. I si es consideren les persones que es troben en edat productiva, la tuberculosi n'elimina una de cada tres i de vegades encara més." En aquella mateixa sessió científica va comunicar la seva descoberta del bacil que causava la malaltia.
Fins que no es va trobar un antibiòtic eficaç per tractar la tuberculosi, el seu diagnòstic era gairebé una sentència de mort. El tractament que semblava més eficaç era la cura en sanatoris, especialment per damunt dels 1200 metres sobre el nivell del mar. Quan a finals de 1943, Albert Schatz (1920-2005) va descobrir l'estreptomicina, es van obrir les portes per al tractament eficaç de la malaltia. (La descoberta de l'estreptomicina sol atribuïr-se en exclusiva a qui aleshores era el cap de Schatz, Selman Waksman, el qual fins i tot va rebre el premi Nobel de Fisiologia o Medicina per la "seva" descoberta.)
Semblava que amb l'estreptomicina la malaltia podria eradicar-se en algunes dècades, però diversos factors han fet que la predicció no s'hagi complert. És més, en la dècada de 1990 la malaltia va fer una revifalla, especialment en països en vies de desenvolupament i entre col·lectius més sensibles, com ara els malalts que tenien deprimit el seu sistema immunitari (per exemple, les persones amb sida).
Segons l'Organització Mundial de la Salut, el 2006 hi va haver 9,2 milions de nous casos de tuberculosi en el món i 1.700.00 persones van morir a causa d'aquesta malaltia (de les persones que van morir, 200.000 estaven infectades també pel virus de la immunodeficiència humana, causant de la sida). A més, es calcula que, en mig milió dels afectats, el microbi s'havia fet resistent al tractament amb antibiòtics. De tota manera, dels del 2005, la incidència i la mortalitat de la malaltia estan disminuint, si bé molt lentament. Hi ha un programa mundial d'estratègia per al tractament de la malaltia, anomenat DOTS (de l'anglès directly observed treatment short-course), que s'emmarca dins dels vuit Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni. A més, un projecte de cooperació internacional (Stop TB Partnership) treballa amb la mateixa finalitat.
La tuberculosi ha esta font d'inspiració per a artistes al llarg de la història, tant en els arguments de novel·les, obres de teatres, pintura, etc. com pel fet que persones malaltes internades en sanatoris dediquessin el seu temps a alguna activitat creativa. Sense la tuberculosi, la gran novel·la de Thomas Mann (1871-1955), La muntanya màgica, no existiria. Però un escriptor de la seva talla segurament hauria deixat altres obres tan valuoses com aquella. (De fet, ja en té d'altres de molt valuoses, com Els Buddenbrook, o Mort a Venècia.)
Etiquetes de comentaris:
ciència,
dia de...,
literatura,
microbiologia,
salut,
societat
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
1 comentari:
En efecte, sense la tuberculosi ens hauríem perdut una bona part de la nostra educació sentimental. També avui he escrit sobre el bacil de Koch i sobre el nostre amic Hans Castorp. M'ha fet gràcia la coincidència.
Salutacions.
Publica un comentari a l'entrada