diumenge, 29 de juny del 2008
On el dia dorm amb ulls oberts
"On el dia dorm amb ulls oberts" és el nom del bloc que fa uns dies ha encetat Antoni Pou. És el diari d'una expedició a l'Àrtic del segle XXI. Pou és físic, però la seva estada en el trencaglaç Amundsen durant tres setmanes no la fa com a científic, sinó com a periodista. Perquè també és periodista; en realitat és un periodista i divulgador amb formació científica. Els seus articles poden llegir-se a El Temps i a la revista de divulgació Eureka.
La presència de Toni Pou a l'Amundsen s'emmarca en un programa desenvolupat per la Federació Mundial de Periodistes Científics (WFSJ) i el Govern Canadenc, que l'any passat va obrir una convocatòria per tal que 15 periodistes poguessin fer torns d'estades en el trencaglaç i conèixer de prop el treball que un equip internacional de científics i científiques fan a l'Àrtic. L'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), que és membre de de la WFSJ va difondre la convocatòria a Catalunya i ens alegra molt que Toni Pou hagi estat un dels quinze elegits d'entre les 135 sol·licituds que van rebre de 46 països.
No fa encara moltes dècades, embarcar-se en una expedició a l'Àrtic o a l'Antàrtida significava quedar pràcticament aïllat durant unes setmanes o mesos, i poder comunicar-se amb la família només en cas d'emergència o de vegades ni tan sols això. Ara en canvi, Toni Pou, ens mostra diàriament la visió que ell, com a periodista, té del treball que es fa a l'Amundsen, i fa unes setmanes van ser investigadors i investigadores de l'Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona els qui explicaven la seva feina dalt del mateix vaixell en un altre bloc. I tot gràcies a Internet.
El projecte d'enguany a l'Amundsen ha anat encara més enllà. Per celebrar l'Any Polar Internacional, la Universitat de Manitoba, que des de fa alguns anys organitza el programa Schools on Board (Escoles a Bord), amb estades en el vaixell de nois i noies d'ensenyament secundari, va ampliar la convocatòria de 2008 a escoles estrangeres. De les vuit escoles seleccionades de vuit països diferents, n'hi ha una de catalana, l'Escola Frederic Mistral/Tècnic Eulàlia. (M'ha fet il·lusió saber que l'escola a la qual van anar les meves filles i el meu fill ha participat en aquest projecte.) L'Escola ha comptat amb la col·laboració i l'assessorament de l'ICM per a la incorporació d'alguns aspectes de la temàtica ambiental als currículums dels diferents nivells educatius i per difondre a altres escoles i centres educatius el treball fet per estudiants i ensenyants durant la seva estada de dues setmanes a bord del trencaglaç canadenc. Segurament aquests noies i nois recordaran tota la vida aquestes dues setmanes passades allà "on el dia dorm amb ulls oberts".
Fotos: Iceberg de Groenlàndia, Wikimedia Commons; detalls de l'Amundsen, M. Piqueras
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada