Ahir es van anunciar els guanyadors dels "Altres" Nobel de ciència. Són els premis IgNobel, una paròdia dels que concedeix la Fundació Nobel i els organitza una revista científica d'humor (Annals of Improbable Research).
Els Ig Nobel premien treballs de recerca publicats en revistes científiques i que en alguns casos semblen acudits, com aquell premi donat a un treball que demostrava que els arencs es comuniquen a través de pets, el que va descriure una pràctica de sexe oral entre rats penats, el que demostrava que la brossa de casa es pot reduir un 90% si es tracta amb uns bacteris que es troben en els excrements del panda gegant o el que va recaure en l'invent d'uns sostenidors que, en cas d'emergència, poden convertir-se en dues mascaretes antigàs.
L'eslògan dels premis IgNobel és "recerca que fa RIURE a la gent i després la fa PENSAR". De fet, no tots són tan ximples com poden semblar i els premiats de vegades poden ser investigadors de gran vàlua. Només cal recordar que Andre Geim i Michael Berry, que van rebre un premi IgNobel l'any 2000 (per haver fet levitar magnèticament una granota viva), deu anys més tard rebien el Nobel autèntic, pel seu treball sobre el grafè.
Dels premis d'enguany, en destaco uns quants:
Medicina. Ha recaigut en uns investigadors japonesos per un treball que avalua l'efecte d'escoltar òpera en pacients trasplantats de cor. La peculiaritat és que els pacients que van participar en l'experiment... eren ratolins.
Biologia i astronomia conjuntament. A un equip d'investigadors internacional (Alemanya, Austràlia, Regne Unit, Sud-àfrica, Suècia) per la descoberta que, quan els escarabats piloters es perden, poden orientar-se per tornar a casa seva mirant la via Làctia.
Física. Premia un treball d'investigadors europeus per haver demostrar que algunes persones podrien caminar per la superfície d'un estany, si l'estany i les persones es trobessin a la Lluna.
Salut pública. Als autors d'un treball fet a Tailàndia sobre les tècniques quirúrgiques descrites en un informe sobre una epidèmia d'amputacions de penis en aquell país; tècniques que recomanen excepte en un dels casos en què el penis amputat havia estat parcialment menjat per un ànec.
N'hi ha encara uns quants més, que podeu veure nn el web Improbable Research.
Potser us interessarà:
- Els altres Nobel (aquest blog, 02.10.2009)
- Els Nobel de broma (10.10.2010)
- Els IgNobel i la "procrastinació estructurada" (aquest blog, 30.09.2011)
2 comentaris:
A mi aquests premis "seriosos" cada cop em posen més trist,molt trist, Mercè, parlo dels de la Pau.
Està dotat amb 10 milions de corones sueques, 1.146.158 euros
1973 Henry A. Kissinger. Secretari d'Estat dels EUA.
1983 Lech Walea. President de Polònia.
1990 Mikhaïl Gorbatxov. President de l'URSS.
1994 Isaac Rabin President d'Israel.
1994 Shimon Peres. President d'Israel.
1994 Yasir Arafat. Lider Palestí.
2001 Organització de Nacions Unides.
2002 Jimmy Carter. President dels EUA.
2009 Barach Obama. President dels EUA.
Nominats al Nobel de la Pau.
1939 Hitler. Amb centenars de milers de persones assassinades abans de 1939 i milions entre el 1941-1945
1945 i 1948 Stalin. Amb centenars de milers de persones assassinades abans de 1945 i després.
I els doctors que conec, eminències com a professionals, i grans com a persones. Ningú que reparteix aquests premis es podria creure que ens saludem als passadissos del Clínic.
salutacions.
Josep, és cert que hi ha alguns premis de la Pau que no s'entén que els hagin concedit. Però hi ha vegades que això ho veiem amb el pas del temps i potser en el moment que el van concedir, el premi tenia sentit. De tota manera, en les altres categories també s'han fet grans errors, especialment perquè no sempre el premi recau en la persona que més el mereixia.
Quant al fet que Hitler i Stalin estiguessin proposats, no diu res en contra del Premi, sinó de les persones que els van proposar. Segons els arxiu de la Fundació Nobel, la candidatura de Hitler va ser retirada i les dues de Stalin no van arribar a ser avaluades.
Publica un comentari a l'entrada