Dec ser una de les poques persones que no ha vist cap pel·lícula sobre el Titanic, ni tan sols la darrera, que ara crec que fan en tres dimensions. I aquests dies, quan veig la paraula Titanic en les pàgines de revistes o diaris, giro el full sense aturar-m'hi; i canvio de canal quan veig que comencen a parlar també del vaixell enfonsat fa cent anys. Potser ho faci perquè inconscientment penso si la titanictis mediàtica no serà una cortina de fum per oblidar-nos del Titanic real en què vivim, que fa aigua per tots costats.
M'havia promès que no parlaria del Titanic en aquest bloc, però ves per on, avui trenco la promesa. No escriuré, però, de les causes del seu naufragi, ni de les víctimes o els supervivents, sinó d'un petit organisme, un microbi, que la ciència ha conegut gràcies al Titanic. Molta gent ho sap gairebé tot d'aquest vaixell; però possiblement, fora de l'àmbit de la microbiologia, siguin poques les persones que sàpiguen que el transatlàntic enfonsat fa cent anys ha donat nom a un bacteri: Halomonas titanicae. El nom no és un caprici dels investigadors que el van descobrir: li van posar aquest nom perquè el van aïllar precisament de mostres preses de les restes del vaixell. I l'estudi d'aquest microbi fa pensar que tenim Titanic només per a uns trenta anys.
Caramells de rovell (rusticles) del Titanic |
Henrietta Mann i Bhavleen Kaur, investigadores canadenques de la Universitat Dalhousie de Halifax i de l'Ontario Science Center de Toronto, respectivament, i Antonio Ventosa i Cristina Sánchez-Porro, de la Universitat de Sevilla han dut a terme l'estudi microbiològic de les mostres recollides el 1991. Els microorganismes que formen aquells caramells de rovell estableixen unes relacions de convivència en què cada espècie duu a terme una funció diferent; solen tenir metabolismes diferents, però complementaris. Normalment, una de les espècies, com a mínim, produeix un polímer que li serveix per adherir-se a la superfície del metall, que utilitza per obtenir-ne energia, i també a altres cèl·lules, a més d'atrapar nutrients que es troben en l'ambient circumdant.
Estructura microscòpica d'un rusticle |
Halomonas titanicae i els altres microorganismes que formen el rusticle que cobreix el Titanic duen a terme una intensa activitat biològica de degradació de les restes del vaixell. De fet, els càlculs indiquen que d'aquí trenta anys, potser encara menys, no quedarà res d'aquell grandiós transatlàntic. Aquest coneixement obre les portes a la possible aplicació biotecnològica d'aquest bacteri per al desballestament de vaixells fora d'ús i de plataformes petrolíferes.
Per saber-ne més:
New bacterium species discovered on RMS Titanic rusticles. Mann H, Kaur B, Cole M, Ventosa A, Sánchez-Porro C. UNESCO Scientific Colloquium on Factors Impacting the Underwater Cultural Heritage (13-14 December, 2011)
Halomonas titanicae sp. nov., a halophilic bacterium isolated from the RMS Titanic. Sánchez-Porro C, Kaur B, Mann H, Ventosa A (2010) International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology 60:2768-2774
Procedència de les il·lustracions: Titanic i rusticles, Vikimedia Commons; estructuera microscòpica dels rusticles, Ponència Col·loqui UNESCO desembre 2011
9 comentaris:
Moltes gràcies per l'article; és interessantíssim i em servirà per la meva feina.
Salutacions!
Ja en som dues! D'això de no saber-ne res de la qüestió cinematogràfica, m'avorreix enormement. En canvi, la notícia que ens fas arribar em sembla terriblement interessant! Gràcies! :)
Ets un crack, Mercè! Saps enfocar els teus escrits d'una manera tan diferent i original que mhi tens engrescada.
Una altra cosa: jo no tenc compte a twitter. Com ho puc fer per seguir-te?
Gràcies pels vostres comentaris. M'agrada trobar el vessant científic a les notícies i si és sobre microbis, encara millor!
Joana, no sé si es pot seguir algú a Twitter, sense estar-hi, però no ho crec. De tota manera, és molt fàcil apuntar-s'hi. A mi, m'és més útil que Facebook. I pots apuntar-t'hi i no fer més que llegir les piulades de la gent o entitats a qui segueixes (a diferència de Facebook, pots seguir qui vulguis, no cal demanar permís ni que el seguiment sigui recíproc).
Ho provaré. Gràcies!
Ja estic a twitter, però no hi sé fer res. N'aprendré a poc a poc.
Sóc de lletres pures, però segueixo el teu bloc perquè m'agrada quan parles de coses científiques i les entenc... ja ja ja
Curiosament, fa poc vaig escriure una entrada al meu bloc sobre el Titanic, per que a tots els medis de comunicació se'n parlava. I m'he pres la llibertat d'enllaçar el teu article per que em va agradar molt!
Felicitats,
Una abraçada,
Judith
Si vols veure l'enllaç:
http://donahaviadeser.blogspot.com.es/2012/04/violeta-c-jessop-la-dona-que-va.html
Fins aviat
Gràcies, Judith. Molt interessant el teu bloc.
Publica un comentari a l'entrada