Com que l'aniversari de Lynn Margulis s'escau en la setmana del 8 de març, l'acte de dilluns serà la manera en què l'IEC celebrarà enguany el Dia Internacional de les Dones, hi ho farà amb la col·laboració de l'Associació Catalana de Comunicació Científica, la Institució Catalana d'Història Natural, la Societat Catalana de Biologia i la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica. Un grapat de dones que van --vam-- conèixer personalment Lynn Margulis, que van treballar o fins i tot van conviure amb ella, en presentaran una visió plural i variada, glossant-ne alguns aspectes de les seves idees científiques, la seva vida professional i la seva personalitat. Hi haurà també un contrapunt músical i poètic, amb algunes cançons i alguns poemes.
Les intervencions seran molt breus, d'uns deu minuts, per tal que el màxim nombre de dones puguin oferir el seu testimoniatge i les dones que hi participaran són:
- Marta Estrada, professora d'investigació de l'Institut de Ciències del Mar-CSIC, parlarà de "Lynn i la ciència". (La Marta era la proveïdora del calendari d'en Gelpí que cada any penjava en una paret de la cuina de Lynn Margulis).
- Montse Ponsà, catedràtica de Biologia Cel·lular de la Universitat Autònoma de Barcelona, parlarà de "Lynn i la biologia cel·lular".
- Isabel Esteve, catedràtica de microbiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, parlarà de "Lynn, ecòloga microbiana".
- Anna Omedes, directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, parlarà de "Lynn, naturalista" i explicarà com la seva visió integradora de la biologia és patent en l'actual exposició de referència del Museu.
- Núria Gaju, professora titular de microbiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, parlarà de "Lynn i els organismes fotosintètics".
- Marie-Odile Gobillard, experta en protozous, que ha treballat molt anys al Laboratori Aragó de Banyuls de la Marenda (actualment, ja jubilada, es dedica a l'escultura), parlarà de "Lynn et les protozoaires".
- Marisa Castro, de la Universitat de Vigo, parlarà de "Lynn y la universidad".
- Montserrat Vallmitjana, que ha estat molts anys professora de biologia de l'Institut Ernest Lluch, parlarà de "Lynn i l'ensenyament secundari".
- Eva Barreno, catedràtica de botànica i liquenòloga de la Universitat de València, parlarà de "Lynn y los líquenes".
- Bego Vendrell, de l'Institut de Ciències del Mar-CSIC, parlarà de "Lynn i la visió panòptica" (alumna de Lynn a Schumacher College, se centrarà en la visió global que Lynn tenia de la ciència).
- Alícia Duró, de l'Institut de Ciències del Mar-CSIC, parlarà de "Lynn, impulsora" (alumna en cursos d'estiu i col·laboradora en projectes museístics, coneix bé la capacitat que tenia Lynn per dur endavant projectes de tota mena i encoratjar la gent a participar-hi).
- Carmen Chica, de la revista International Microbiology, parlarà de "Lynn, trencadora" (col·laboradora i amiga de molts anys, una de les dones que millor coneix Lynn Margulis des de l'aspecte personal).
- Olga Guerrero Miracle, soprano ens oferirà un parell de cançons sefardites durant una pausa, i al final també oferirà un comiat musical (Olga també coneixia molt bé Lynn Margulis i ha volgut afegir-se a l'homenatge fent allò que millor sap fer: cantar).
- Wendy Ran, de la revista International Microbiology, llegirà uns poemes d'Emily Dickinson (Lynn Margulis va viure més de vint anys a costat de la casa d'aquesta poeta del segle XIX, i n'era una gran admiradora). La lectura serà en anglès, però en la pantalla se'n podrà veure la traducció al català.
Foto: International Symbiosis Society
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada