Si, amb l'arribada de la tardor, el virus de la grip A s'està escampant molt ràpidament per tot l'hemisferi nord, hi ha un altre virus que em sembla que s'està escampant encara més ràpidament i és el que representen les declaracions fetes per la monja benedictina Teresa Forcades sobre la grip A i el pla de vacunacions. Fa uns dies, a través d'un bloc, vaig anar a parar-ne a un altre que parlava d'aquesta dona i recomanava un vídeo en el qual Forcades fa unes importants declaracions sobre la grip A, denuncia la manera com s'està gestionant la pandèmia per part de les autoritats sanitàries i l'Organització Mundial de la Salut, i demana a la població que es mobilitzi per impedir la vacunació contra la grip A.
No fa molt, vaig veure Teresa Forcades en una entrevista que van fer-li en el programa Singulars del Canal 33 i em va agradar molt. Vaig pensar que, per a una monja, no devia ser fàcil expressar públicament aquella visió tan oberta sobre el feminisme, l'avortament, l'homosexualitat i altres temes que solen ser tabú en l'església catòlica o sobre els quals hi ha molta intransigència. Per això aquest dia em va interessar saber què deia sobre la grip. En el vídeo d'ara, em fa l'efecte com si Forcades volgués defensar les seves idees amb el principi d'autoritat i per això comença explicant el seu currículum, destacant que és metge. (També són metges Jordi Pujol i Joan Clos, i no crec haver-los sentit mai opinar sobre temes de medicina.)
Si no fos que aquesta dona és una gran comunicadora, el vídeo es faria molt pesat, perquè dura gairebé una hora i és només un monòleg. Si la Forcades fos capellà, les esglésies serien molt més plenes que no ho són ara. Parla molt bé i transmet serenor i tranquil·litat. Té "ganxo". Mentre veia el vídeo, jo anava fent altres coses i no vaig parar atenció en tot moment al que deia Forcades. A més, d'alguns aspectes que va tractar, com ara l'afer Baxter, jo no n'estava assabentada. Però a mesura que avançava el seu monòleg, em va fer l'efecte com si Forcades hagués perdut el centre i en alguns moments fins i tot pixés fora de test.
Joaquim Elcacho, periodista de ciència i medi ambient del diari Avui, va publicar un breu article sobre aquestes declaracions en l'edició del 5 d'octubre de 2009 de l'Avui. La gent hi ha enviat comentaris que, en gran part, són molt favorables a Forcades i de crítica a Elcacho. Dilluns a la tarda ja n'hi havia més d'un centenar i només dues persones eren a favor del periodista i en contra de les declaracions de Forcades. Conec Elcacho i és un periodista que mesura molt el que escriu; però la gent, quan deixa comentaris en els diaris en línia, sembla que perdi l'oremus i escriu coses que no sé si gosaria dir de paraula.
Tornant al vídeo, em va fer l'efecte com si Forcades volgués defensar les seves idees amb el principi d'autoritat i per això comença dient que és metge i que va especialitzar-se en els EUA i després va fer la seva tesi doctoral en salut pública a la Universitat de Barcelona. I ja ben endavant del seu monòleg torna a dir que és metge i que, si estigués exercint la medicina, potser no diria tot això que diu ara perquè tindria por de represàlies.
No sé si Forcades ho fa intencionadament o sense adonar-se, però el vídeo és alarmista i se'n por treure la conclusió que la població està en perill de caure com a mosques si es vacuna. Després d'insistir que la societat s'ha de moure per aturar la vacunació, diu que si algú decideix vacunar-se lliurement, hauria de demanar tenir el dret a rebre una indemnització si la vacuna li causava una greu malaltia o la mort.
Si no voleu o no podeu dedicar una hora a veure el vídeo, podeu llegir un escrit de la mateixa Forcades que resum les reflexions presentades en el vídeo. A més, aquest escrit va acompanyat de referències. I és curiós veure d'on treu algunes de les seves informacions, tot i que en diverses ocasions en el monòleg parla que la informació que té és de revistes prestigioses. I sí, hi ha alguna informació extreta del New England Journal of Medicine, del British Medical Journal, de Morbidity and Mortality Weekly Report, i de l'European Centre for Disease Prevention and Control, però després n'hi ha que l'ha obtinguda de Le Journal du Dimanche, La Razón, The Times of India (la seva font d'inforamció sobre el cas Baxter), de la CNN, Irish Star Sunday, WBUR Boston, l'agència Associated Press i el web d'una associació d'infermeres franceses. No entenc que, si tan bé coneix --i no ho dubto-- el món de la medicina i de la recerca, se li acudeixi citar informació recollida en diaris o d'una agència de notícies. De tota la llista de referències que inclou, només se'n salven unes poques.
Amb aquest cas es posen de manifest dos fets: a) el gran poder de la Internet 2.0 per difondre notícies de tota mena; b) que la gent se sent atreta per la conspiració. Només cal fer una cerca amb google per veure quanta gent fa seva la tesi de Forcades i creu que governs, empreses farmacèutiques i la mateixa Organització Mundial de la Salut volen eliminar una part de la població mundial (cosa que espero no pensi Forcades). I per què deu ser que la teoria de la conspiració té tanta acceptació? Jo prefereixo creure en el principi de la navalla d'Ockham.
Actualització 10.10.2009
Ahir a la tarda, en el programa de Catalunya Ràdio "El Secret", que presenta Sílvia Coppulo, hi va haver un debat sobre la grip A en què van participar Teresa Forcades i Antoni Trilla, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona i professor de la Universitat de Barcelona. Ajuda a entendre a alguns dels punts que potser no estan massa clars en el vídeo que va generar aquesta entrada de bloc. El programa es troba disponible en el web de Catalunya Ràdio.
17 comentaris:
De fet tens raó, però Forcades ha trobat el terreny abonat ja que som molts els qui ens preguntem a què ve la intoxicació sobre aquesta grip, quan en d'altres ocasions no ens piconaven d'aquesta manera.
Crec que no només amb la grip hi ha un excés de medicalització sinó amb d'altres temes, les mamografies tenen contraindicacions que no s'expliquen i com això moltes altres coses.
En general, crec que hi ha una fe excessiva en els metges i la medicina, actualment (i sempre, per cert, només cal veure aquella peli de la bogeria del rei Jordi per comprovar el poder que tenien).
Per altra banda, també té una certa lògica, la por a la mort no ens la treu ningú, per més que fem i ens fem mirar, ens morirem més tard o més aviat.
"Una monja contra la gestió de la grip A", és el títol de l'article del senyor Elcacho a l'"Avui".
El subtítol insisteix..."La teòloga Teresa Forcades denuncia..."
Evidentment títol i subtítol conviden d'entrada a dubtar de la credibilitat del que vingui després. Què sap una monja, una teòloga, d'això?
Mal estil aquest del periodista en aquest article, al meu parer, com vaig manifestar al meu bloc:
http://xiruquero-kumbaia.blogspot.com/2009/10/mal-estil.html
No trobo doncs, gens estrany que la senyora Forcades hagi de deixar palès que, vestida de monja, parla en la seva condició de metgesa.
Més enllà de teories de la conspiració, que no dedueixo ni del text ni del videu de la senyora Focades -una cosa fora una "conspiració" i una altre els mètodes i estratègies comercials de les grans farmacèutiques- fins avui no he tingut ocasió de llegir cap desmentiment clar i suficientment explicitat de les raons mèdiques que la senyora Forcada esgrimeix.
Contràriament, segueix el sistemàtic bombardeig mediàtic.
La qual cosa fa planar, si més no, l'ombra del dubte.
Aprofitant que permets l'entrada de comentaris he de dir que el document es sustenta molt bé, de fet les referències no científiques no parlen de dades científiques, per tant la teva crítica és més ad hominen que argumental.
Tant el document com el vídeo tenen coses criticables científicament, però en el document no veig cap abonament de la teoria de la conspiració, de fet veure teoria de la conspiració al document em sembla conspiranoic.
Sobre el vídeo, en canvi, en sóc molt més crític, tant pel darrer quart d'hora que em sembla perillós i irresponsable com per la qualitat del vídeo en sí.
Ahir a la tarda, al programa versió RAC1 van entrevistar al Dr Laporte (al que suposo que no gosaràs d'acusar d'intrús) i va ratificar pràcticament tot el document, d'una manera més responsable que el vídeo, però la conclusió era la mateixa.
Finalment, sobre la navalla d'Occam, cal anar molt amb comte de no confondre causes i correlacions, i per molts processos la solució més simple és una correlació. I això val per la OMS i les farmacèutiques, per exemple.
Julia, Marañón va esciure que "no hay enfermedades sino enfermos". En salut pública és impossible establir normes que serveixin per a tota la població. Ens poden servir unes normes generals, com ara recomanar que no es doni la mà, que es facin servir mocadors de paper i es llencin després de l'ús, etc. Però quan es tracta de vacunació o de tractament amb fàrmacs, la cosa és molt diferent. No poso en dubte que hi hagi persones a qui és contraproduent vacunar --contra la grip i contra altres malalties--, però també penso que hi ha persones a qui les vacunacions són més necessàries que a la mitjana de la població.
"Crec que no només amb la grip hi ha un excés de medicalització sinó amb d'altres temes, les mamografies tenen contraindicacions que no s'expliquen i com això moltes altres coses."
Pel que fa e les mamografies, em sembla que l'edat d'inici a través dels servei públics de salut és els 50 anys i acaben als 70. Suposo que si no es comença abans és per evitar la repetició durant molts anys d'una prova que es fa mitjançant l'aplicació de radiacions ionitzants que podrien acabar causant un càncer. A part d'això, hi ha grups en els quals estan contraindicades, però suposo que això es deu tenir en compte.
Per altra banda, hi ha excés de medicalització i de medicació. Per motius que no venen al cas explicar aquí, he de prendre de manera habitual un antiinflamatori. Em reca de fer-ho, de sentir-me'n dependent, però si alguna vegada no el prenc, en noto la manca en el meu cos. El que no entenc és que hi hagi qui es pren una pastilla d'ibuprofè quan té mal de cap o un refredat.
"En general, crec que hi ha una fe excessiva en els metges i la medicina,"
De debò ho creus? A mi em fa l'efecte que passa el contrari, que la gent com més va menys es refia de la medicina, si més no de la medicina "oficial". Conec moltes persones que no dubten a posar-se en les mans d'un professional de les anomenades "medicines alternatives" (en realitat hauria de ser "pràctiques alternatives" de la medicina), sense saber quina formació té i en canvi no es fien de metges que han fet cinc cursos de carrera, més un MIR i potser també una especialitat. I amb això no vull dir que no cregui en les possibilitats d'algunes d'aquestes pràctiques alternatives, però més com a complement que com a substitut.
Xiruquero-kumbaià,
"Més enllà de teories de la conspiració, que no dedueixo ni del text ni del videu de la senyora Focades -una cosa fora una "conspiració" i una altre els mètodes i estratègies comercials de les grans farmacèutiques"
Tu potser no dedueixis cap teoria de la conspiració, però només cal llegir alguns comentaris que han deixat a l'Avui i em sembla que també a "Público", per veure que hi ha qui n'ha fet una deducció diferent a la teva. Dilluns, a l'Avui en línia, una lectora escrivia "No m'extranyaría gens que fos tot una manipulació per part dels laboratoris farmaceutics amb combinació amb polítiques bastant obscures de desfer-se de bastants habitants que sobren arreu..." Potser m'equivoqui, però jo interpreto això com una conspiració.
"Contràriament, segueix el sistemàtic bombardeig mediàtic."
Em fa l'efecte que si no hagués estat per la insistència dels mitjans a parlar d'aquesta grip, no s'hauria creat l'actual situació de desconcert i fins i tot de por. Tot i que les autoritats sanitàries han repetit una i altra vegada que aquesta grip té una alta morbiditat (s'escampa molt ràpidament i afecta molta gent), però una mortalitat inferior a la grip estacional, els mitjans continuen informant-nos de la gent que mor de la grip A. Si en ple hivern ens haguessin d'informar de les persones que moren per causa de la grip estacional, els telenotícies semblarien les pàgines de necrològiques de La Vaqnguardia.
(A l'esparver li respondré en un altre moment; ara no puc continuar davant l'ordinador.)
Esparver diu: "Aprofitant que permets l'entrada de comentaris he de dir que ..."
Hi permeto comentaris perquè m'interessen les reaccions de la gent. I en tot el temps que tinc el bloc, les poques vegades que he esborrat un comentari ho he fet perquè el seu contingut era propaganda (em sembla que també en vaig esborrar un que era insultant per a algú). Però no pas perquè expressin opinions contràries a les meves o crítiques amb elles.
Després de llegir el teu comentari he tornat a repassar el document de Forcades comparant les referències amb el text (la primera vegada vaig llegir primer el text i després les referències). Tens raó que en alguns casos les referències no científiques no fan referència a dades científiques, però en algun altre sí, com és el del suplement de ciència d'un diari indi. I no entenc per què, quan dóna informació sobre coses que ha fet o dit l'OMS --o la seva presidenta-- no indica sempre una referència de la mateixa OMS. M'hauria agradat revisar aquest canvi de definició de 'pandèmia' que diu que es va fer, però no tinc temps de posar-me a buscar-ho en el web de l'OMS.
Sobre la teoria de la conspiració, em remeto a la resposta que vaig donar ahir al xiruquero-kumbaià.
En repassar de nou el document escrit de Teresa Forcades, vull afegir un comentari a les seves propostes. La primera diu:
" a més de mantenir la calma, prendre precaucions de sentit comú per evitar el contagi i no deixar-se vacunar, cosa que ja proposen moltes persones de seny al nostre país."
Hi estic parcialment d'acord i de fet en la primera part recomana el mateix que ens estan recomanant des del Departament de Salut i des del Ministeri. La segona part, jo la canviaria i diria: "no vacunar-se si no s'està en un grup de risc".
Pel que fa a la segona proposta, no veig quina necessitat hi ha d'aquest moviment ciutadà. A l'Estat espanyol i em sembla que a tota la Unió Europea, ningú no pot obligar ningú a vacunar-se; ni d'aquesta vacuna ni ni tan sols de les que protegeixen de malalties que poden tenir greus conseqüències --incloent-hi la mort-- per a molta més gent que una simple grip. (Per sort, però, el percentatge de persones que no estan vacunades de les vacunes habituals és encara baix; altrament tornaríem a patir epidèmies que en el passat van matar molt gent.)
Hola,
com una ciutadana més, i no experta en medicina voldria dir que el discurs de la beneta Forcadas és valent i clar, no com el dels nostres polítics i molt del nostre personal sanitari, dient amén al que diuen les farmacèutiques.
Ja era hora que algú contrastés opinions, de tots és conegut els interessos de les farmacèutiques.
Al programa El secret de CR em va semblar molt ben documentada i amb capacitat de comunicació.
Imma C.
No tan clar, en algunes coses Teresa Forcades crea confusió. Per exemple:
a) Parla de l'OMS com si tingués poder legislatiu, cosa que no té.
b) Parla de la vacuna com si el Govern pogués obligar a vacunar la població, cosa que tampoc és certa, si més no aquí.
c) Del seu vídeo es podria treure la conclusió que les autoritats sanitàries ens han fet creure que aquesta grip és molt perillosa. Tot i que al començament no se sabia com podria desenvolupar-se, fa temps que ens estan dient que és una grip benigna. Són els mitjans de comunicació que insisteixen a informar-nos cada vegada que mor una persona afectada de la grip nova.
d) Parla dels coadjuvants; la informació que va donar Trilla en el debat no coincideix amb la que diu ella en el vídeo. Trilla és metge en actiu en la sanitat pública i no té cap relació amb empreses farmacèutiques. Per què ens hem de creure Forcades i no Trilla?
e) Parla de la síndrome de Guillain Barré que van desenvolupar persones vacunades en els Estats Unides. Segons Trilla, la probabilitat de desenvolupar aquesta síndrome es 18 vegades més gran entre com a conseqüència de la grip que com a conseqüència de la vacuna. Per què té més valor l'afirmació de Forcades que la de Trilla?
El Dr. Trilla va dir el que jo he sentit moltes vegades, que la vacuna no es pot recomanar de manera general. Jo no em vacunaré perquè la meva situació de salut ara per ara no em situa dins de cap grup de risc, però si hi estigués, no dubtaria a fer-ho. (En canvi, sí que em vacunaré de la grip estacional; hauria hagut de fer-ho ja.)
Et felicito per aquest post, no és freqüent en els temps actuals en els que conspiracions i manipuladors professionals, sembla que han trobat terreny abonat. Per si un cas, et convido a que passis pel meu blog doncs avui mateix he penjat un post sobre el tema i espero fer-ne un segon.
La crítica "ad-hominem" a l'emissor d'un missatge està més que justificada quan aquest emissor vol donar credibilitat al seu missatge en base a qui és. La "font" és per tant important. Deixant de banda el missatge en sí, el qual va de menys a més (en el fons el que pretèn es alarmar), la Teresa Forcades NO ÉS NINGÚ A NIVELL CIENTÍFIC. La forma de valorar qui és qui es bassa en les publicacions científiques, en els descobriments, en les patents, en la recerca en definitiva. Sabeu quants articles científics ha publicat???? ... Sabeu de què anava la seva tesi???... Sí, la va presentar a "Salut Pública" de la UB, però, tenia alguna relació amb el que era sembla dominar tant???
PD: Si's plau, no ens deixem manipular tant. Tinguem una mica de sentit crític!!
Pipero, gràcies pels teus comentaris, i per la referència a la teva entrada relacionada amb aquest tema. Quan vaig rebre per diversos fronts la notícia del vídeo de la monja "valenta" que gosava denunciar el que estava passant amb la grip A, també vaig tenir la sensació que era un "hoax", un virus pitjor que el de la mateixa grip.
Hola Mercè, felicitats per la feina del teu bloc.
Sóc Joaquim Elcacho, redactor de ciència i medi ambient del diari AVUI. jelcacho@avui.cat .
Aprofito que alguns dels teus lectors i molts dels lectors de la web del diari han criticat el meu article sobre Teresa Forcades i la grip A per fer-te arribar alguns comentaris dirigits a aquestes persones rítiques amb la feina d'aquest simple periodista.
- El titular indica que és una monja qui critica la gestió de la crisi de la grip A perquè, en bona part, aquesta és la notícia -la novetat-. No és gaire habitual que una persona que actualment és monja i que vesteix com a tal, fa comentaris sobre una malaltia des d'un monestir. No es tracta de fer sensacionalisme, el periodisme cosisteix a facilitar 'informacions', 'novetats'.
- En l'article -curt perquè la premsa escrita, actualment, no dóna per més- només tracto d'exposar l'existència d'un vídeo on una monja explica els seus dubtes i crítiques a una situació. En l'article reconec que la sra. Forcades comunica molt bé, tot i que això no vulgui dir que allò que ella diu sigui 100% veritat. (De fet, fent una anàlisi científica estic en desacord amb gairebé totes les seves afirmacions). En tot cas, diversos experts han respòs la sra. Forcades els últims dies.
- Una última puntualització de menor importància: Em sembla molt bé que la sra Forcades digui que és metgessa però altres persones consideren que un metge/metgessa és un doctor en medicina que exerceix la seva professió -en el present-. Recordeu que Jordi Pujol i Xavier Trias són doctors en medicina, però ningú diria que són metges. Desconec si la sra Forcades exerceix actualment com a metgessa, en tot cas, aquest és un tema marginal perquè també hi ha molts metges que no s'atreveixen a parlar de la pandèmia de la grip perquè no és aquesta la seva especialitat.
Perdoneu per l'explicació i en tot cas, s'accepten les crítiques.
Gràcies Joaquim, pel teu comentari. A mi també em va cridar l'atenció que fos una monja qui fes aquelles declaracions, com ho seria que les fes Ana Obregón perque --segons ella-- és biòloga. Ni una ni l'altra no exerceixen de metgessa o de biòloga.
A més, em sembla que dir una veritat a mitges --la referència a la seva tesi en "salut pública", que no explica que estava dedicada a la possibilitat d'incloure "medicines alternatives" en els estudis de medicina-- per donar més credibilitat a les seves afirmacions és més aviat maquiavel·lic.
Potser arribo tard... tant és. Mireu, sóc doctora en ciències socials, per tant, d'antígens ni un borrall, però en anàlisi del discurs, una mica si en sé.
Una altra cosa: quin interès tinc jo en contra de les farmacèutiques? En principi cap. I a favor? Doncs en tinc. Els medicaments, si un dia em calen, m'anirà molt bé trobar-los.
Ara bé, el cobriment mediàtic és tendenciós, clarament esbiaixat. Ho veig jo com a analista, i molta altra gent no sospitosa de tenir cap interès anti-ciència o anti-medicaments. De fet, és absurd pensar-ho.
Primer: És cert que a dia d'avui ningú ha rebatut les tesis de la sra. Forcades o del sr. Laporte. Si sí, us agrairé que ho pengeu al bloc.
Segon: Mireu quant espai dedica l'AVUI o TV3 a cobrir les postures "pro" i quant a les diverses postures crítiques.
Tercer: CAP periodista ha iniciat una investigació sobre el punt cabdal: Quins acords ha signat Espanya al respecte?
Estic en contra de la navalla d'Ockam i cal dir que el paradigma imperant en l'actualitat és precisament la COMPLEXITAT.
M'agradaria que algú em contestés concretament al que dic, no dispersant el debat. Gràcies.
Meritxell, gràcies pels teus comentaris.
En algun lloc he fet referència a aquella dita que les coses són del color del cristall a través del qual es mira. A tu et sembla que ningú no ha rebatut les afirmacions de Teresa Forcades. A mi, en canvi, m’ha semblat que sí que han estat rebatudes. Jo mateixa ho he fet en aquest bloc. (Posteriorment a aquesta entrada que comentes, n’he escrit unes quantes més sobre la grip A i el ressò del fenomen Forcades)
És cert que no sóc metge (ni en excercici ni de formació) i que, tot i haver estudiat biologia, només m’he dedicat a la microbiologia en el camp de l’edició científica (una revista que es la publicació oficial d’una societat científica: www.im.microbios.org) i de la recerca bibliogràfica, i a la biologia i la biomedicina únicament des del vessant de la divulgació; i que els pocs articles meus que estan indexats a PubMed o són editorials o tracten més aviat d’historia de la ciència o d’edició científica, res a veure amb les vacunes (excepte alguns comentaris fets en algun editorial) I que això, per tant, segurament no em dóna més credibilitat –ni tans sols igual-- que la que té Teresa Forcades quan parla sobre temes d’epidemiologia, immunologia i microbiologia. Al cap i a la fi, ella té un doctorat en salut pública (tema de la seva tesi, segons la base de dades de la Universitat de Barcelona: “Estudi observacional de l'impacte de les medicines alternatives en els estudiants de medicina de Catalunya: s'han d'integrar les anomenades medicines alternatives als programes docents de les Facultats de Medicina?”) Per altra banda, ni la meva imatge és tan agradable com la de Forcades –entre d’altres coses tinc força més anys que ella-- ni sé parlar tan bé com ho fa ella.
Però encara que la meva categoria cientifica no sigui com la de Teresa Forcades, intento ser rigorosa quan aporto dades, i en busco les fonts primàries. (Per això m’agrada fer divulgació a través del bloc, perquè, a diferencia d’una revista general o un diari, el bloc permet posar enllaços a les fonts d’informació, que és l’equivalent a les referencies en un article científic.)
De tota manera, hi ha alguna de les afirmacions fetes per Forcades, que no cal buscar cap referència per rebatre-les. Per exemple, aquesta insistència que tenia al principi a dir que l’OMS i els governs obligaven a vacunar (sembla que ara ja no ho diu). I per altra banda, a la xarxa es poden trobar veus expertes en epidemiologia, microbiologia, virologia, immunologia i d’altres espcialitats relacionades amb la causa i la transmissió de la grip que rebaten la tesi de Forcades. Però de vegades em fa l’efecte com si fossin veus que clamen en el desert.
Pel que fa al tractament per part dels mitjans, fa un parell de dies Teresa Forcades va participar –tota sola—en els matins de Josep Cuní, que em sembla que és el programa de més audiència dels matins i que, a més, es pot veure després per Internet
Quant al darrer punt, no se si hi ha cap periodista que hagi investigat sobre acords signats --o que ho estigui investigant. Però a mi, això no em treu el son. Allò que m’importa és que les vacunes siguin eficaces i que la població de risc hi tingui accés. Jo no la necessito, però tinc gent propera que sí que la necessita.
Hola, Mercè.
Doncs si em passes els links als comentaris que dius on es rebat Forcades, t'ho agrairé.
Sí, va sortir al Cuní, igual que Marina Geli. L'endemà, Rahola es va dedicar a intentar deslegitimar-la amb una poca elegància proverbial.
A l'Àgora van fer a l'octubre un monogràfic del tema amb dos persones a favor de la vacuna.
No és un tema de "vacunes sí o no", com deia, és un afer complexe, i el que jo he entès que s'està criticant són punts concrets del procés. És cert que s'han signat acords on s'eximeix les companyies d'efectes negatius colaterals? I que això no s'havia fet mai abans?
Jo també tinc la sensació que els qui som crítics prediquem al desert. Deu ser la condició humana...
Gràcies.
Meritxell, responc el teu comentari en l'entrada que he escrit avui (27 de novembre 2009) en el bloc.
Publica un comentari a l'entrada