Diuen que és rus, el proverbi que afirma que "si dues persones tenen cadascuna una poma i se la intercanvien, segueixen tenint cadascuna una poma; però si allò que intercanvien són sengles idees, al final cadascuna té dues idees". Doncs imagineu quantes idees es poden tenir al final d'una reunió de més de tres hores, si són divuit les persones que n'intercanvien! Divuit érem les persones blocaires que dissabte vam respondre un cop més a la convocatòria de Guillem Carbonell i vam fer cap a l'Ateneu.
Érem divuit persones que compartim una dèria: la de publicar amb més o menys assiduïtat en un bloc --o en més d'un, perquè el paremiòleg Víctor Pàmies va confessar que en té disset, si bé no tots són actius. Pel que fa al tipus de blocs, però, érem un grup ben divers. Podeu veure-ho en la columna esquerra d'aquest bloc, on he posat un blogroll que es diu Ateneuesfera. Encara que només hi surti el nom del blocs i unes frases de l'entrada més recent, en la majoria dels casos ja es possible fer-se una idea del seu contingut.
A la tertúlia vam tractar dels possibles canvis en els costums blocaires quan s'està present també en altres xarxes socials, principalment Twitter i Facebook i de l'ús que es fa d'aquestes xarxes. Es van explicar experiències viscudes gràcies als propis blocs i Guillem Carbonell va suggerir que cadascú parlés d'alguna entrada en el seu bloc durant els darrers mesos de la qual se sentís més satisfet o que volgués destacar per algun concepte. (Jo vaig esmentar la història dels dos clubs esportius, Alfaranja i Konilòsia, un d'ells gran i poderós, que va incorporar el petit. Es es va informar d'eines i aplicacions que els blocaires de l'Ateneuesfera utilitzen o han descobert i creuen que poden ser útils i es va parlar també de dominis, dels premis a blocs, de cursos en línia i una mica --però sense abusar-ne-- de política i futbol.
Guillem Carbonell va explicar que estava fent un reculls dels articles i necrològiques que s'estan publicant sobre Martí Gasull, un dels fundadors de la Plataforma per la Llengua, que va morir el 23 de setembre a l'Himàlaia. Roser Caño (Antaviana) ens va parlar de la seva dedicació a Pere Calders i de la bona resposta a un joc literari a partir d'una foto del seu gat que va penjar en el bloc. Isabel Aparici va destacar el canvi que hi ha hagut en el contingut de les pintades reivindicatives en els darrers anys (el seu bloc, Caligrafías Urbanas recull grafits, pintades, cartells i altres escrits vistos pel carrer). Moltes més coses es van dir, però em quedo amb la frase de Montserrat Vilardosa (Un tel als ulls) quan va comparar els blocs i les rodes de premsa: "Una roda de premsa sense preguntes és com un bloc sense comentaris". Ho va dir quan debatíem si els comentaris eren necessaris o no en els blocs.
Com ha passat altres vegades, les dues hores previstes de tertúlia es van convertir en més de tres i encara hauríem pogut continuar. Va ser una tarda agradable. I és que el lloc, i les persones al voltant d'aquella gran taula, s'ho valien. (I també el Cacaolat que vaig prendre'm, que a l'Ateneu el tenen en ampolla de vidre!)
Altres cròniques de la 15a Ateneuesfera:
- La 15a @Ateneuesfera es va centrar en les eines 2.0 que utilitzem, per Guillem Carbonell
- Quinzena Ateneuesfera, per Miquel Saumell.
Fotos: M. Piqueras (06.10.2012)
6 comentaris:
Som una bona colla, ja. I penso que ens avenim prou per fer que aquestes trobades estacionals siguin profitoses i es facin curtes.
És interessantíssim poder intercanviar punts de vista i experiències!
sempre se surt amb alguna adquisició interessant i, sobretot, amb la sensació que hi ha molta feina pel dessota, i molta feina seriosa :)
M'ha agradat molt la dita russa. La quantitat d'idees que pot aportar una colla tan heterogènia com la nostra!
Avui he recomenat, en un bloc escolar que tinc, el teu apunt sobre com fer un resum. Sempre s'aprenen coses, en aquestes trobades!
Mercè,
Veig que en el teu reportatge fotogràfic hem quedat força afavorits, eh!
Gràcies pels vostres comentaris. Trobo que no és només una reunió de gent amb un interès comú, sinó que és un lloc on podem aprendre els uns dels altres i on es poden copsar les potencialitats de la xarxa.
Publica un comentari a l'entrada