diumenge, 29 de maig del 2011

La comissaria virtual (43): els bacteris i el telescopi

Els astrofísica s'enfaden --i amb raó-- quan algú confon l'astrologia (pseudciència que tracta de la influència dels astres en les persones, el temps, etc.) amb l'astronomia (ciència que estudia l'univers i els astres). Haurien d'enfadar-se els microbiòlegs amb el periodista d'El País que va posar el peu a aquesta fotografia? (com que en la imatge no es llegeix bé, la copio més endavant.)


La foto està relacionada amb la intoxicació que s'ha produït a Alemanya, causada per una soca molt virulenta del bacteri Escherichia coli, un microorganisme que viu habitualment a l'intestí sense causar molèsties. Però la soca de què parlen aquests dies els mitjans (la soca O157:H7, del grup d'E. coli enterohemorràgiques) produeix una toxina que causa una infecció intestinal, amb inflamació, colitis ulcerosa, febre i dolor abdominal; la infecció pot complicar-se i causar l'anomenada síndrome urèmica hemolítica, que pot ser mortal, i també complicacions neurològiques. Les persones més propenses a aquestes complicacions són la mainada i la gent gran. En el peu de la foto d'El País diu:
Bacteria mortal
26-05-2011
En la imagen de telescopio de una bacteria EHEC, cepa de la 'Escherichia coli', facilitada por el Centro de Investigación de Infecciones Helmhotz.
Passo per alt que no digui què signifiquen les sigles EHEC (Escherichia coli enterohemorràgica; les sigles no coincideixen perquè venen de l'anglès. enterohaemorrhagic Escherichia coli). També que no sàpiga que els noms científics dels éssers vius s'escriuen en cursiva, no entre cometes. Fins i tot que la frase sembli que queda coixa, que estigui inacabada.

Qui ha escrit això sembla que no sàpiga diferenciar per a què serveixen el telescopi i el microscopi, i per a quin tipus d'observacions es fa servir cadascun. Si alguna vegada té ganes de contemplar les estrelles potser anirà a un laboratori de biologia perquè li deixin un microscopi.

Per cert, sempre que veieu una foto al microscopi electrònic en color (com la de la foto), tingueu present, que la coloració és com la de les pel·lícules en blanc i negre que ara la televisió ofereix "pintades". Això és perquè el microscopi electrònic no funciona amb llum visible, sinó amb electrons; per tant, les imatges que genera són sempre en blanc i negre.

Més informació sobre la soca EHEC i els seus efectes:
- Enterohaemorrhagic Escherichia coli. Fact sheet No. 125 Organització Mundial de la Salut (L'OMS també sembla que desconegui que els noms científics s'escriuen en cursiva.)

10 comentaris:

Claudi Mans ha dit...

a part d'agraïr la informació sobre l'(cursiva)E.Coli(tancar cursiva), m'agrada especialment el oomentari sobre el color de les imatges. Penso que no es destaca prou el fet que la major part d'imatges "científiques" que es veuen deriven del processament d'informació obtinguda amb procediments que no ónen informació sobre colors; i fins i tot les formes i relleus que ensenyen són modelitzacions -versemblants, però modelitzacions- de la realitat. Vaig escriure'n un article fa un parell d'anys: "Podem veure els àtoms?" a http://www.angel.qui.ub.es/mans/Documents/Textos/Podem%20veure%20els%20atoms.pdf .
I disculpes per l'autocita.

Aram ha dit...

Hola, podríeu comentar com pot produïr-se una intoxicació de tanta extensió i que encara no s'en conegui l'inici?
Resisteix aquesta soca qualsevol condició externa?
Gràcies

La lectora corrent ha dit...

Claudi, en textos on no veig la possibilitat de posar-hi cursives, jo hi poso una barra inclinada abans i després del nom de l'organisme: /Escherichia coli/. Hi ha programes que ho saben interpretar i de vegades després apareix tot sol en cursiva.

La lectora corrent ha dit...

Aram, ara no puc estendrem, però el treball d'epidemiologia pot ser una tasca detectivesca. Fa uns 8 o 9 anys a Sta. Maria de Palutordera es va produir un brot infecciós causat per una espècie de /Shigella/. La infecció que produeix és semblant a la que causa l'actual soca d'/Escherichia coli/ detectada a Alemanya. Va afectar més de 500 persones d'un poble que aleshores tenia uns 8000 habitants. Van fer un mapa on es veia on vivien les persones afectades; casualment, la majoria vivien en cases que rebien l'aigua d'una mateixa companyia (un poble tan petit crec que té tres companyies distribuïdores de l'aigua). La resta havien dinat o fet alguna visita a cases de la zona proveïda per aquella companyia. Malgrat això, la companyia va negar que fos culpa seva: ho atribuïa a la calor, les mosques i potser manca de mesures higièniques de les persones afectades. Una filla meva que va patir la infecció estava --com la resta d'afectats i més gent del poble-- emprenyadíssima pel fet que, a més de no reconèixer la culpa, la companyia els titllés de bruts.

Aram ha dit...

I algun procediment analític en el lloc d'Espanya d'on van sortir?

Salvador Macip ha dit...

Telescopi! Impressionant. Hauran d'acomiadar el becari que va fer el peu.

rubenpermuy ha dit...

L'han corregit

La lectora corrent ha dit...

Rubén, jo continuo veient "En la imagen de telescopio ..."

Jordi Mota i Sierra ha dit...

Si no recordo malament, també es podien escriure els noms científics subratllats... o potser fa massa temps que ho vaig aprendre i ara no està admès.

La lectora corrent ha dit...

Jordi, els noms científics s'escriuen subratllats quan no hi ha la possibilitat de fer la cursiva, com quan s'escriu a mà o quan s'escrivia a màquina. De fet, quan es corregeixen textos, per indicar que una paraula o més han d'anar en cursiva, se subratllen.