Avui, 23 de febrer 2010, en el Centre Cultural "Les Corts" (c/ Dolors Masferrer, 33, Barcelona), s'inaugura l'exposició 16 Científiques catalanes, que presenta el perfil de 16 investigadores catalanes o que treballen a Catalunya. La finalitat de l'exposició és apropar a la ciutadania la figura de les científiques i tecnòlogues i mostrar-ne tant el seu vessant professional com alguns detalls personals. Per combatre el tòpic que la ciència --especialment les branques considerades més "dures"-- és cosa d'homes, l'exposició mostra dones que treballen en àmbits molt diversos de la recerca.
Altres tòpics relacionats amb la ciència són que qui es dedica a la recerca viu en una mena de bola de cristall, allunyat o allunyada de la gent "normal" i que --especialment en el cas de les dones-- cal renunciar a la família per poder triomfar en la professió. En l'exposició hi ha dones solteres, casades, divorciades, amb fills (hi ha dues investigadores que en tenen quatre cadascuna), aficionades a la música i al cant (unes quantes toquen instruments musicals, i una altra té enregistrats dos discos com a cantant), que practiquen esports (esquí, muntanyisme, alpinisme, ciclisme, navegació), que viatgen per plaer, que els agrada el cinema, el futbol, la lectura, l'art, la cuina, la dansa... I és que el món de la ciència és un reflex de la societat en que viuen les científiques i els científics.
Les científiques que estan presents en l'exposició són (per ordre alfabètic):
- Lina Badimon, investigadora en biomedicina (Institut Català de Ciències Cardiovasculars, Consell Superior d'Investigacions Científiques)
- Pilar Bayer, matemàtica (Universitat de Barcelona)
- Isabel Cacho, paleoclimatòloga (Grup de Recerca Consolidada en Geociències Marines, Universitat de Barcelona)
- Alicia Casals, bioenginyera (Institut de Bioenginyeria de Catalunya)
- Mara Dierssen, neurobiòloga (Centre de Regulació Genòmica)
- Marta Estrada, oceanògrafa (Institut de Ciències del Mar-CSIC)
- Carme Jordi, astrònoma (Universitat de Barcelona)
- Adriana Kaplan, antropòloga (Universitat Autònoma de Barcelona)
- Marta Orive, biòloga especialitzada en microbiologia cervesera (Grupo Mahou-San Miguel)
- Marta Prevosti, arqueòloga (Institut Català d'Arqueologia Clàssica)
- Teresa Puig, física (Institut de Ciència de Materials de Barcelona-CSIC)
- Sílvia Simón, química computacional (Institut de Química Computacional, Universitat de Girona)
- Conxita Solans, química (Institut de Química Avançada de Catalunya-CSIC)
- Anna Veiga, biòloga (Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona)
- Lourdes Vega, física, directora de MATGAS
- Assumpció Vila, arqueòloga (Institució Milà i Fontanals-CSIC)
L'exposició podrà veure's en el Centre Cultural Les corts fins al 10 de març. És una mostra itinerants que més endavant es presentarà en altres espais, a Barcelona i també fora.
Organitza: Associació Catalana de Comunicació Científica, amb la col·laboració del Consell per a la Igualtat de la Dona de Les Corts i amb el suport del Departament d'Innovació, Universitat i Empresa de la Generalitat de Catalunya.
1 comentari:
felicitats per la inauguracó. Procuré no perdre-me-la!!
Publica un comentari a l'entrada