Aquí va la meva selecció d'entrades del bloc de la segona meitat de l'any:
El meu retrat (22.07.2009)
Un retrat que servirà per identificar-me tota la vida: el meu cariotip.
Rosalind Franklin (25.07.2009)
Una gran cristal·lografa que hauria pogut guanyar un premi Nobel si la seva vida no s'hagués vist truncada prematurament.
Els pets i la literatura (18.08.2009)
Ressenya d'un llibre dedicat a les flatulències: aspectes científics, curiositats i la seva presència a la literatura.
Mary Mallon, la tifoide (22.08.2009)
Un clàssic de la història de l'epidemiologia, una història detectivesca per determinar quin era l'origen dels brots de febre tifoide que es produïen en families benestants de la societat de Nova York a començament del segle XX.
Apgar, un acrònim? (31.08.2009)
La puntuació d'Apgar, prova molt senzilla que es fa als nadons als pocs minuts del naixement, ha salvat moltes vides. No és cap acrònim, com molt gent pensa, sinó el cognom de la dona que el va imaginar.
Elysia, una criatura fantàstica (05.09.2009)
Un llimac marí que es converteix en fotosintètic mitjançant la incorporació de cloroplasts d'una alga.
Un fong que va canviar el curs de la història (12.09.2009)
Si el segle XIX un fong no hagués acabat amb les collites de patates a Irlanda, segurament la població dels EUA tindria una composició molt diferent de l'actual, en què un 12 per cent és d'origen irlandès.
Els altres Nobel (02.10.2009)
El món de la ciència és riu de si mateix amb els Ig Nobel, que premien coses com ara l'invent d'uns sostenidors que poden convertir-se en màscares antigàs, un mètode per a fabricar diamants a partir de tequila o l'estudi que demostra que les vaques que tenen nom i els seus cuidadors les criden pel nom produeixen més llet.
Clodomiro Picado ("Clorito") Picado, les serps i els antibiòtics (14.10.2009)
Pioner en l'estudi dels antibiòtics, el seu treball, anterior al de Fleming, va passar desapercebut en el seu temps.
La Foneria de canons: el casalot oblidat (20.11.2009)
Quin serà el destí d'aquest malmès edifici on es van construir algunes campanes famoses, com la Tomassa i l'Honorata, de la Catedral de Barcelona?
La prolífica Enid Blyton (29.11.2009)
Un record per a aquesta polífica autora de llibres que han entretingut nois i noies de molts països.
A l'alcalde de Roma no li agrada la caca (05.12.2009)
La caca, que és protagonista d'un llibre per a la mainada i d'una exposició basada en aquest llibre, ha estat censurada a Roma, on l'exposició s'ha ajornat sine die.
El vesc i el Nadal (27.12.2009)
Qualsevol ocasió és bona per apropar la ciència a la gent, i el Nadal encara més. Aspectes de la biologia d'aquesta curiosa planta que necessita un arbre o arbust per viure-hi al damunt.
Com vaig dir en presentar la tria de la primera part de l'any, és un recull subjectiu, sense tenir en compte les entrades que han tingut més comentaris. Em sembla que fins i tot n'hi ha algunes que no n'ha rebut cap, de comentari. I no he triat cap entrada relacionada amb la grip A i les crítiques a la vacuna corresponent! Però m'adono que la majoria d'entrades triades tenen relació amb la ciència. De bona gana hauria posat també alguna de les cròniques alguereses que vaig escriure durant la primavera, però no sabia quina triar. I algun mes n'hauria posat més de dues, però no volia que fos una tria massa densa.
3 comentaris:
Bé Mercè: Ja que durant aquest any he passat alguna estona davant el regal del teu blog, permetem desitjar-te un any nou ple de coses bones, i el mateix dic per tots els seguidors del bloc. Feliç Any nou, i fins ben aviat.
No m'agradaria acabar el 2009 sense agrair-te els bones moments que em fas passar lleguint el teu blog i com no!, desitjar-te un feliç any 2010.
Salut i Blog's, Mercé
Gràcies Mila i Amparo, pels vostres desitjos, que corresponc.
Publica un comentari a l'entrada