M'han fet una consulta de part d'un professor nord-americà. En un viatge que el 1991 va fer aquest professor amb la seva esposa, Sally Fox, a Barcelona, ella va comprar les rajoles de ceràmica de les quals incloc aquí la fotografia. Sally Fox, que va morir el 2006, col·leccionava imatges que representessin la dona en el treball o en l'esport i havia editat calendaris, agendes, llibretes de notes i havia organitzat exposicions amb part del material de què disposava.
Vaig conèixer Sally Fox en aquell viatge que va fer a Barcelona el 1991 amb el seu marit i em va semblar una gran dona; afable, animada i entusiasta de la seva feina. Les rajoles que va comprar a Barcelona eren molt adients per a la seva col·lecció
Sally em va regalar una agenda d'adreces i telèfons (Medieval Women. An Illuminated Address Book) que, tot i que està molt gastada, amb les cobertes separades de l'interior i les lletres que marquen la inicial dels cognoms a cada pàgina mig borroses de tant passar-hi els dits al damunt, molts números de telèfon ratllats o amb tippex al damunt, no vull desprendre-me'n, em sabria molt de greu. Conté reproduccions de moltes il·lustracions medievals d'entre els anys 1300 i 1550.
Doncs bé, al vidu de Sally Fox li agradaria saber de quina època són aquestes rajoles. Jo no hi entenc, però he pensat que entre les persones que de tant en tant llegeixen aquest bloc potser hi hagi que sigui entès o entesa en ceràmica i pugui respondre. Us ho agrairé.
He dit que podien ser de finals del XVIII pel tema i les figures, però el trencat del fons de la rajola sembla més bé art deco o modernisme.
ResponEliminamontse g
Malauradament diria que no són ni antigues ni catalanes.
ResponEliminaLes rajoles catalanes, com les d'oficis, sempre han fet 13cmx13cm. Per tant el seu aspecte les exclu com a tals però ni l'estil ni els dibuixos em permeten definir-les com a catalanes a més jo diria que no són antigues
Josep
Gràcies per la informació, Josep. De fet, Sally Fox no va comprar les rajoles pel valor econòmic i històric que poguessin tenir, sinó pel seu interès com a testimoni de la presència de les dones en el món del circ. Tenia una extensa col·lecció d'imatges sobre les dones al llarg de la història, que ara es troba en una biblioteca de la Universitat de Harvard.
ResponElimina