dijous, 1 de desembre del 2011

La tardor a Roma

(Actualitzat el 02.12.2011)

Suposo que la tardor deu haver estat més freda a Roma que a Barcelona. Si més no, la coloració de les fulles dels arbres m'ho fan pensar. Els plàtans d'ombra que creixen al llarg del Lungotevere tenen les fulles de color ocre:


I l'Orto Botanico està preciós amb els colors de la tardor:

Exemplars de Parrotia persica (arbre de ferro)

L'arbre de ferro o parròtia (Parrotia persica) és originari de les muntanyes del nord de l'Iran. són molt característiques les tonalitats ataraonjades, ocres, groguenques i vermelloses que pren a la tardor.


Fulles de Ginkgo biloba

El ginkgo és un arbre que no té parents propers; és l'únic representant actual del grup dels Ginkgòfits i es considera un fòssil vivent. Ha Barcelona n'hi ha exemplars en diversos llocs de la ciutat. El que m'és més familiar és el que hi ha als jardins de la Universitat de Barcelona, tocant a les cases del carrer Aribau. Però en el meus records no hi ha aquesta coloració groga tan intensa com la de l'exemplar que vaig veure a l'Orto Botanico de Roma.


Arbusts del jardí japonès de l'Orto Botanico


Catifa de tardor


Codonyer xinès (Cydonia sinensis)

Com el codonyer nostrat, aquest arbre originari de la Xina es fa servir per fer-ne codonyat. En el sud d'Europa es cultiva com a arbre ornamental.

Potser us interessarà:
- Per què canvien de color les fulles a la tardor? (aquest bloc, 16.11.2008)
- Tardor a Lleida (aquest bloc, 15.11.2008)
- Girona, temps de tardor (aquest bloc, 15.10.2008)

Fotos: M. Piqueras

5 comentaris:

  1. M'agraden les fulles de ginkgo biloba. He vist a Lindau, Alemanya l'any 1990:) Roma he visitat dues vegades, a la primavera. La Finlànde té un tardor excepcional. Salutacions!

    ResponElimina
  2. Merike, m'imagino que Finlàndia, a la tardor, deu ser un esclat de colors que no tenim en terres més càlides.

    Veig que has reconegut les fulles del /Ginkgo biloba/, una arbre originari de l'est d'Àsia (Xina, Japó). A Barcelona n'hi ha en alguns llocs (en el jardí de la Universitat de Barcelona n'hi ha un), però no molts i mai els he vist amb les fulles amb aquest color

    ResponElimina
  3. He vist els arbres al mes de juni:) La gent parlava d'aquest arbre molt en aquests dies. Em van dir que era bo per a la gent, però no puc recordar per què.
    ...
    Avui he escrit a Help Forum de Blogger per aquests comentaris que jo no puc veure al gmail. És molt difícil per a mi fa mesos. He de recordar on he comentat i tornar enrere i veure si una persona ha escrit per mi:)

    ResponElimina
  4. Mercè, Paleofreak es Ernesto Carmena.

    Vide: Amazings, Los malentendidos de la evolución

    Saludos

    ResponElimina
  5. Merike, jo tampoc ser com es pot fer perquè, si fas un comentari a un bloc de Blogger, puguis rebre la notificació per correu-e (a wordpress és més fàcil).

    ResponElimina