dilluns, 7 de novembre del 2011

Doodle dedicat a Marie Curie

Avui, 7 de novembre, fa 144 anys que va néixer Maria Skolodowska, més coneguda amb el cognom del seu marit, el francès Pierre Curie, químic com ella. Tot i que 144 no sigui un número "rodó", enguany fa cent anys que Marie Curie va rebre el premi Nobel de Física "per la descoberta dels elements radi i poloni i per l'aïllament i estudi del radi" (el 1903 ja va compartir-ne la meitat del de Química amb el seu marit). De tota manera, encara que no fes cent anys de res relacionat amb ella, sempre és una bona ocasió per recordar aquesta dona extraordinària. Per commemorar l'aniversari de Marie Curie, Google li dedica un doddle:


A propòsit de Marie Curie, avanço un anunci per si algú no va veure en el seu dia el film Los méritos de Madame Curie, que relata una època de la vida d'aquesta investigadora. El proper 24 de novembre l'Associació Catalana de Comunicació Científica organitza, amb la col·laboració de la Comissió per a la Igualtat de les Dones de Les Corts, una sessió de cinefòrum en la qual es projectarà aquesta pel·lícula, que anirà seguida d'un col·loqui amb la participació de Sílvia Simon, química, professora i investigadora de la Universitat de Girona.

Lloc: Centre Cultural de les Corts, c/ Masferrer 33-35
Dia i hora: Dijous 24 de novembre 2011, a les 18.30

En el film està molt ben fet, amb detalls molt acurats. Per exemple, el laboratori de treball és pràcticament idèntic al laboratori on treballaven Marie Curie i el seu marit. Isabelle Huppert representa una esplèndida Maria Skolodowska / Curie.

Potser us interessarà:
- Maria Skolodowska (aquest bloc, 07.11.2008). Alguns apunts sobre els entrebancs que Marie Curie va trobar-se en la seva carrera de dona científica i en la seva vida particular.
 - Twitter i Marie Curie (aquest bloc, 12.02.2011) Tweets que es podrien haver llegit durant la segona meitat de 1911, quan la premsa francesa va atacar durament Marie Curie, a qui s'acusava de mantenir relacions amoroses amb un altre químic (ella era vídua i ell casat, però ja se sap: les dolentes són les dones).

7 comentaris:

  1. Quan era petita vaig conèixer la vida de Marie Curie per una biografia que publicaven a les contraportades dels tebeos de la col·lecció Azucena, sempre me n'he recordat.

    ResponElimina
  2. Júlia, els tebeos de la col·lecció Azucena eren molt "blancs". No crec que tractessin els problemes que va tenir ella el 1911, quan fins i tot li van suggerir que renunciés al premi Nobel si no s'aclaria que ella era "innocent" de les acusacions d'adulteri que li feia la premsa francesa.

    I tot i ser una científica reconeguda amb el Nobel, no va poder entrar a l'Acadèmia Francesa de Ciències. Acadèmics que vivien fora de París i que no hi anaven mai, en aquella ocasió van anar a votar per tal que ella no guanyés les eleccions. Hi havia un altre candidat, que va ser el qui va sortir elegit.

    ResponElimina
  3. Evidentment que no, Lectora, però per a mi van ser un primer pas per a conèixer-la, d'això que expliques al nostre país va trigar a parlar-se'n, més aviat hi havia una mena d'idealització sentimental.

    ResponElimina
  4. M'agrada acostumar-me a pensar en ella com Maria Skolodowska. Penso que és important que sigui així.

    ResponElimina
  5. Clídice, a mi també m'agrada més anomenar-la amb el seu nom real, però molta gent no l'identifica amb la Marie Curie que coneixen.

    ResponElimina
  6. Em sembla que ens veurem el dia 24, si tot va bé. :)


    Ui, acabo de veure que és a les 18:30h i jo fins les 19h no acabo classes... bé, ni que sigui tard, hi he d'anar!

    ResponElimina
  7. Sí Raquel, vine. I si pots anar al mercat al matí, al taller de ciència i cuina amb tastet i sorteig d'un llibre molt bonic, també t'agradarà.

    ResponElimina