diumenge, 3 de gener del 2010

2010, Any Internacional de...

Cada any és l'any d'alguna cosa. Aquests són alguns temes per al 2010:
  • Any Internacional de la Biodiversitat. Les Nacions Unides va declarar el 2010 Any Internacional de la Diversitat Biològica per tal que es presti més atenció, en l'àmbit internacional, al problema de la pèrdua continuada de diversitat biològica. Estarà coordiant per la Secretaria de la Convenció de la Diversitat Biològica, amb seu a Montreal (Canadà).
  • Any Internacional de la Infermeria. Aprofitant el centenari de la mort de Florence Nightingale (1820-1910), fundadora de la infermeria moderna, es vol reconèixer la contribució de les infermeres i infermers de tot el món y demanar el seu compromís en la promoció de la salut per tot el món.
  • Any Internacional de l'apropament de les cultures. El seu objectiu és aconseguir que l'apropament de les cultures sigui arreu el distintiu de les polítiques locals, nacionals, regionals i internacionals i que siguin moltes les persones que s'hi comprometin.
  • Any Europeu de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social.Tot i que la pobresa sol associar-se amb els països en vies de desenvolupament, la pobresa i l'exclusió social també són presents a Europa

En un àmbit més reduït, hi ha altres celebracions:
  • La Universitat Rovira i Virgili, a través del seu Observatori de la Igualtat, dedica el 2010 a "Les dones i les ciències", amb exposicions, cicles de conferències, premis, jornades de debat i per a docents, proposta d'un doctorat honoris causa a una dona, el calendari "Dones químiques a la història", etc.
  • A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el 2010 és l'Any de la Comunicació i ho celebra amb quatre línies d'actuació: a) acadèmica, centrada en la jornada "Més enllà dels media. Nous formats per a la comunicació" (durant el mes de maig); b) de reflexió, mitjançant l'exposició "El factor comunicatiu, o la transversalitat de la comunicació", que intentarà exposar de manera crítica i original l'existència del fet comunicatiu en diversos àmbits (octubre); c) de divulgació científica, amb un premi a les millors pàgines web de contingut científic fetes per grups de recerca de la UAB; i d) de participació, mitjançant quatre concursos oberts a la comunitat universitària (fotografia digital, microrelats, vídeos curts, i blocs personals).
  • Les Universitats catalanes també celebren el 2010 l'Any Vicens Vives, que commemorarà el centenari del naixement de l'historiador Jaume Vicens Vives (1910-1960). Ja hi ha un programa provisional de les activitats que se li dedicaran al llarg de l'any.
  • El Govern de les Illes Balears s'uneix a la celebració del 2010 com a Any Chopin per commemorar el segon centenari del naixement del compositor polonès Frédéric Chopin, que va passar una temporada a Mallorca (de desembre 1838 a febrer 1839). El web polonès de la celebració es pot veure també en anglès.
  • A Itàlia celebren l'Any Pergolesià, per commemorar el tercer centenari del naixement del gran músic del barroc italià Giovanni Battista Pergolesi, amb activitats principalment en les poblacions amb què el gran músic va mantenir algun lligam: Jesi (on va néixer), Nàpols, Pozzuoli, Roma, Bolonya, Milà i París.
  • A Andalusia celebren l'Any de Blas Infante,considerat pare de la pàtria andalusa, del qual es commemorarà el 125 aniversari del naixement
Suposo que a tothom ens agradaria que el 2010 fos també l'Any de la Recuperació Econòmica.

6 comentaris:

  1. Jo em conformaria que fos l'any de la solidaritat feta realitat...

    ResponElimina
  2. Si que etàs ben informada! Gràcies. Penso que la recuperació vindrà el 2011 com aviat, ara comencen a tancar sucursals de bancs i altres empresses. Com vivim de la ciència deixada pels altres... Aquí els que es dediquen a la investigacció, són Quixots que es mereixen tots els premis i el nostre afecte. La cultura és la gran oblidada. Ara estic bocabadada de tots els sistemes nous que han posat per a les iluminacions de Barcelona, no sabrem mai quan ens han costat, ni a qui s'ha pagat. Amb això sí que es gasten diners.

    ResponElimina
  3. Zel, comparteixo el teu desig.

    Maria Antònia, diuen que la despesa energètica és força inferior enguany tot i que hi hagi molta més llum. Però no sé quina haurà estat la inversió. Suposo que deu ser difícil decidir aquestes coses perquè mai no plou a gust de tothom. L'any passat hi va haver moltes queixes, deien que la il·luminació de Nadal havia estat molt pobra. A mi no em fa cap falta; la trobo una despesa prescindible, però penso que si més no s'ha donat feina a les persones que han treballat per a instal·lar-ho i d'aquí a unes setmanes per treure-ho. I també la gent que ha fet els suports, els portabombetes, etc.

    ResponElimina
  4. Si totes aquestes commemoracions serveixen per quelcom...

    També és l'any Maragall i l'any Miguel Hernández.

    ResponElimina
  5. Natxo, és cert, no hi havia pensat, tot i que sé que Maragall va morir el 1911 perquè recordo que el curs 1960-1961, malgrat la repressió del català durant la dictadura, es va commemorar el centenari del naixement i el cinquantenari de la mort. (Tenia unes veïnes que eren netes de Maragall i a través d'elles me'n vaig assabentar.)

    ResponElimina
  6. Crec que és un "any doble": 2010 és 150è aniversari de naixement i 2011 és 100è aniversari de la seva mort.

    Crec que la intenció és commemorar-ho durant els dos anys; però no ho sé segur. Comentaris entre companys del món de cultura popular i tradicional al acabar l'any Amades.

    ResponElimina