dijous, 7 de maig del 2009

Aquesta grip que ens treu el son

Segons l'Organització Mundial de la Salut, en el món, 3300 milions de persones (aproximadament la meitat de la població del planeta) viu en risc de contraure la malària, una malaltia de la qual es produeixen cada anys uns 250 milions de casos i gairebé un milió de morts. A l'Àfrica, cada 30 segons, un nen o una nena moren afectats per aquesta malaltia. Malauradament, encara no hi ha una vacuna eficaç per a combatre-la, tot i que un diagnòstic precoç i un tractament immediat podrien controlar-la. En aquest mapa de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) es poden veure les zones del món afectades per aquesta malaltia, i aquest altre mapa, la seva incidència en els països afectats

El darrer comunicat sobre la grip A(H1N1) (actualització núm 18, del 6 de maig de 2009), que es va començar anomenant grip porcina, indica que els casos confirmats de la malaltia són 942 a Mèxic (amb 29 morts), 642 als Estats Units (amb 2 morts). Segueixen (sense cap mort) Canadà (165), Espanya (73), el Regne Unit (28), Alemanya (9) i alguns altres països amb molt pocs casos, entre 1 i 5. En un mapa es pot veure la ditribució del casos.

Davant d'aquestes dades, fa dies que em pregunto si les vides de les persones dels països que a l'Àfrica, Àsia i Sud-amèrica són en risc de contreure una malaltia força més greu que aquesta grip A(H1N1) no tenen cap valor. O és que el fet que cada 30 segons un nen o una nena mori de malària a l'Àfrica ja ens embla que és "normal" i que no cal dedicar-hi cap titular en els mitjans de comunicació?

Per altra banda, avui, a través del blog d'den Met (Met és un tramviaire lletraferit molt especial), he anat a parar a una noticia de l'edició digital de La Vanguardia (si l'han posada també en l'edició impresa no l'he sabuda trobar), amb aquest titular: «La OMS advierte de que la carne de cerdo infectado por la nueva gripe podría contener el virus H1N1». En el segon paràgraf, la notícia diu: «"La carne de cerdos enfermos o hallados muertos no debería procesarse o utilizarse para consumo humano bajo ninguna circunstancia", firmó el director de departamento de seguridad alimentaria, zoonosis y enfermedades transmitidas por alimentos de la OMS, Jogen Shlundt.» Malgrat això, Shlundt afirma que no hi ha dades sobre la supervivència de la grip A (H1N1) --suposo que es deu referir al virus, no a la grip-- i que tampoc se sap la probabilitat que la carn d'un porc contagiat estigui infectada.

Com diu aquest senyor, jo també crec que no s'hauria de destinar al consum humà la carn de porcs malalts o que moren, però no únicament davant d'aquesta zoonosi, sinó de qualsevol altra malaltia. I em pregunto què fan habitualment amb els porcs malalts o que moren. És que potser els processen i en fan butifarres, pernils o qualsevol altere producte porcí?

Una altra cosa m'intriga sobre aquesta notícia de La Vanguardia, que també publiquen altres diaris. Es tracta d'una notícia que procedeix de l'Agència Reuters de Hong Kong. En canvi, en el web de l'OMS l'actualització més recent que hi ha (update 18, del 6 de maig 2009), l'única referència a la carn de porc diu: «There is no risk of infection from this virus from consumption of well-cooked pork and pork products.» És cert que no es contradiu amb l'anterior, perquè aquesta nota indica que no hi ha risc, si el porc i els seus productes es consumeixen ben cuinats, però no parla pas de restriccions ni és tan alarmista com la notícia de Reuters.

Crec que estem davant d'un cas que podria ser molt ben aprofitat a les Facultats de periodisme o en els màsters de comunicació científica per estudiar el tractament de la informació. Potser algunes ja ho hagin fet.

Actualització
El 7 de maig s'ha emès un comunicat conjunt de la FAO, l'OMS i l'Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) que diu que no hi ha constància que els virus de la grip puguin ser transmesos als humans per la ingestió de carn de porc processada o per altres productes obtinguts a partir del porc. Afegeix que la calor que s'aplica durant la cocció inactiva immeditament qualsevol tipus de virus que hi pogués haver en els productes que continguin carn crua. I que si la carn de porc i els productes derivats es manipulen d'acord a les pràctiques higièniques recomanades per l'OMS, la Comissió del Codex Alimentarius i l'OIE , no seran un focus d'infeccció.

5 comentaris:

  1. La gran veritat de tot plegat és que gairebé tots fem l'orni amb les malalties que es pateixen a l'anomenat tercer món. "pobres" pensem. Com que no va amb nosaltres!! suposo que històries com les d'aquesta grip, a la dels pollastres, ens poden fer adonar i reflexionar sobre la impotència i desesperació amb que es deu viure en aquets mon tant sovint oblidats! I canviar les actituds envers les solucions que hi posem!! Al cap de vall tots anem al mateix vaixell!!

    ResponElimina
  2. Ahir vaig quedar escarrufat de veure les imatges dels infants malalts per meningitis a un lloc de l'Àfrica, una epidèmia que en poc temps havia matat a 2500 persones i que n'estaven malaltes i amb seqüeles, moltes més. Quantes vegades s'ha de dir que aquest món és molt hipòcrita i injust.

    De totes maneres qualque cosa n'hem de treure de tot plegat i el millor podria ser tornar a ser un poc més humans.

    http://amicsarbres.blogspot.com/2009/05/porcs.html

    ResponElimina
  3. És el que em pregunto jo també... Què se'n fan dels porcs (animals s'entén) que s'infecte/moren d'aquesta grip?
    Veient la revolta que hi hagut a Egipte per l'ordre de sacrificar tots els porcs per part dels ramaders... no sé fins a quin punt els interessos econòmics estaran per damunt de les recomanacions sanitàries...
    Catalunya és un país de porcs... fóra un daltabaix en molts aspectes...
    Realment la dita té més força que mai: "Som el que mengem."

    ResponElimina
  4. Pobres porcs! A més de tractar-los com els tracten en tantes granges, ara els acusem de ser transmissors de la grip! A Egipte em fa l'efecte que els motius que hi havia al darrere de la matança dels porcs eren religiosos, perquè els qui els crien i els megen no són musulmans (encara bo que els hi deixen criar; no crec que això fos possible a Iran, per exemple).

    La grip no és una malaltia mortal ni excessivament perillosa, excepte per als grups de risc (persones immunodeprimides o que ja pateixen alguna altra malaltia que les fa més vulnerables), o en casos molt especials, quan els gens del virus s'han recombinat amb els d'alguna altra varietat (el que es temia que passés quan la famosa grip aviària). I suposo que en els porcs deu ser igual: uns dies malalts i, si estaven sans ho superen.

    Per altra banda, la grip es contagia a través de les vies respiratòries, no pas per via digestiva. I suposant que també pogués adquirir-se per via digestiva, això seria si ens mengéssim la carn de porc crua. De tota manera, no crec que estigui permès que els porcs que moren de malaltia --aquesta o qualsevol altra. es desrtinin al consum (no puc afirmar-ho, però a Europa hi ha normes molt restrictives pel que fa a l'alimentació humana).

    Per altra banda, aquesta dita del "som el que mengem", per a mi és certa, però en el seu últim extrem. És la química la que té la darrera paraula. El que mengem no és més que una barreja de compostos químics, i al meu cos tan li fa quina sigui la seva procedència. És més, ni se n'assabenta. Hi ha una marca de llet que duu calci afegit i en la propaganda destaquen que és calci "procedent de llet". És una manera d'enredar els consumidors oferint-los calci més genuí, perquè la molècula i els àtoms del calci són iguals tant si vénen de la llet com si vénen de descompondre carbonat càlcic.

    O com les vitamines; al meu cos tant li fa que la vitamina C que li subministri vingui d'un tub de Redoxon o del suc d'una taronja. Però jo la prefereixo del suc de taronja, perquè té el valor afegit del plaer de prendre'm el suc, a més d'anar acompanyada d'altres nutrients.

    ResponElimina
  5. La desinfoemació és el millor adob per a la demagògia. El cas egipci n'és un bon exemple. Una manera d'anar contra la minoria cristina Copte del país.
    De la grip porcina encara passarem a una nova croada... :(

    Estic d'acord amb tu rn què som química... i com tu, també prefereixo la vitamina madurada al sol i feta pel taronger que no pas la del tub farmacèutic.
    Encara que el cos tant se li endoni d'on ve el que menja, la meva ment sí que ho sap, pel que prefereix estar més acord amb la natura i el planeta; menjar sa i natural. Però això ja no té a veure amb l'alimentacií, sinó amb els valors i l'opció de vida de cadascú.

    ResponElimina