diumenge, 26 d’abril del 2009

La Setmana Europea de la Immunització

Avui acaba la Setmana Europea de la Immunització (20-26 d'abril 2009). Pot semblar que actualment no caldria celebrar una setmana per promoure la immunització en el continent on van sorgir les primeres vacunes i on estan localitzats la major part dels països més desenvolupats del món. Tanmateix, no és així. Per una banda, hi ha sectors marginals de la població que escapen a la vacunació per ignorància o descuit. Per una altra, però, com més va més augmenta el nombre de pares i mares que es neguen a vacunar la mainada, perquè creuen que la vacuna els pot ser perjudicial.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el 2008 es van descriure 8484 casos de xarampió a Europa, dels quals, en un 18% (1551 casos) la persona afectada va haver de ser ingressada en un hospital o va haver de rebre tractament per complicacions més o menys greus de la infecció.

El xarampió no té un tractament específic i la millor manera de combatre'l és mitjançant la prevenció amb la vacuna corresponent. La mainada sense vacunar que a l'escola està en contacte amb altres nens i nenes que estiguin infectats pel virus del xarampió tenen el 90% de probabilitats de contreure la malaltia. Malgrat aquestes dades objectives, el 2008 més de 600.000 nens i nenes van deixar de rebre la seva primera dosi d'aquest vacuna, i a més de 400.000 no se'ls va administrar la vacuna trivalent (contra la diftèria, el catarro i el tètanus).

La Setmana Europea de la Immunització vol cridar l'atenció i destacar els beneficis de la immunització, però jo sóc bastant pessimista en aquesta qüestió: els pares i mares que hi estan en contra s'escolten molt les persones i organitzacions que els parlen dels riscos de la vacunació i poc els qui els parlen dels beneficis. Encara es van escampant històries falses --llegendes urbanes en molts casos-- com la que pretén establir una connexió entre l'autisme i un tipus de vacunació o la que deia que la trivalent combinada amb la vacuna de la pòlio podia causa la síndrome de la mort súbita de l'infant. També es diu que la higiene i una vida saludable faran desaparèixer les infeccions o que, atès que les malalties contra les quals es fan vacunacions massives ja han desaparegut gairebé del tot a Europa, la vacunació no és necessària.

En els deu mites sobre la vacunació, l'OMS dóna una explicació que rebat cadascun dels mites més típics en contra d'aquesta mesura preventiva. (L'enllaç que poso és a una pàgina en anglés, però des d'allà es pot accedir a versions en francès, alemany i rus.)

La Asociación Española de Pediatría té un portal sobre vacunes on hi ha un espai adreçat a les famílies i el públic general, amb informació i la possibilitat de fer preguntes, que després són publicades juntament amb les respostes.

L'OMS ha fet també aquesta pel·liculeta / anunci sobre el paper de les vacunes en la vida de la mainada:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada