La mimosa, símbol del Dia Internacional de les Dones a Itàlia |
Doncs bé, Teresa Mattei va morir ahir, 12 de març de 2013, als 92 anys. Era l'única dona que quedava viva de les que van participar en la redacció de la Constitució de la República Italiana. Durant l'època del feixisme, va ser expulsar-la de totes les escoles italianes per haver expressat a classe la seva disconformitat amb les lleis racials de Mussolini. Quan un professor els parlava de la superioritat de la raça ària, Teresa va aixecar-se, va dir que allò era vergonyós i va marxar. Després van expulsar-la i l'expulsió va fer-se extensiva a totes les escoles del regne d'Itàlia.
Un amic del seu pare, que coneixia bé les lleis, va assabentar-la que l'expulsió de les escoles del Regne no duia implícita la impossibilitat d'examinar-se com a privatista. Era a l'últim any de Liceo (equivalent al batxillerat); va preparar-se pel seu compte i va fer els exàmens de curs i els de maturità, per accedir a la universitat. Allà, el reglament era diferent i no podien expulsar-la.
Teresa Mattei va militar en el Partit Comunista Italià (PCI) i va participar en la Resitència durant la Segona Guerra Mundial. El 1955, però, va ser expulsada del PCI per haver fet com quan anava a escola: expressar el seu desacord. Ara, en relació a l'estalinisme i a la línia que seguia aleshores el PCI.
Va lluitar pels drets de les dones i de la infància i des de la dècada de 1960 va participar en diversos projectes que partien d'experiències cinematogràfiques com a eina de protesta social i política, en la qual participaven escolars que feien ells mateixos les seves pel·lícules.
Una detallada història de la seva vida i de les seves activitat està disponible a la xarxa en pdf:
- Teresa Mattei. Una donna nella storia: dall'antifascismo militante all'impegno in difesa dell'infanzia. Biografia detallada (280 pp.), publicada pel govern de la Toscana.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada