La notícia m'ha arribat a través d'una piulada de Rubén Permuy, i he recordat el que vaig sentir dir fa alguns anys a Jordi Peyrí, cap de Dermatologia de l'Hospital de Bellvitge, sobre els efectes nocius del sol. Va ser en una jornada d'actualitat científica que va organitzar l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) per als professionals de la comunicació. He rescatat, del número 40 de la revisteta Papers (abril-juny 2005) que publicava l'ACCC, alguns fragments de la crònica d'aquella jornada:
Una de les declaracions més impactants del Dr. Jordi Peyrí va ser que prendre el sol, o rebre raigs ultraviolats (UV), no té cap efecte beneficiós per a la salut. L’efecte tan sols és plaer i estètica. Però resulta que la moda dels escots i el bon color ha produït un increment de càncer de pell, i la ciutadania ha de tenir aquesta coneixença. Estadísticament, les persones més afectades per aquest càncer són les de pell clara i les dones. Les dosis continuades o intermitents de llum solar poden modificar el DNA de les cèl·lules de l’epidermis (queratinòcits i melanòcits), desenvolupant així diferents tipus de càncer: el melanoma i d’altres.Sobre el melanoma:
El melanoma, sovint una piga que degenera i el càncer més maligne, s’associa a dosis intenses i intermitents de raigs UV, i sobretot a cremades cutànies d’infància i joventut. Les claus per detectar una piga maligna es poden resumir en un ABCD: asimetria; borde (contorn) difós; color no uniforme; diàmetre d’un cm, aproximadament. I per tal de prevenir el càncer de pell s’ha de reduir l’exposició solar, s’han d’utilitzar fotoprotectors, especialment la mainada, i vestir amb accessoris com gorres I ulleres de sol.Sobre les cabines:
Peyrí també va constatar que les cabines d’UV són un risc per a la salut pública, especialment en menors de 30 anys, ja que [a aquestes edats] el DNA cel·lular és més mutable. Va ressaltar que a l’hospital utilitzen cabines de raigs UV per al tractament de la psoriasi, per exemple, però cal seguir un manteniment molt costós i constant dels aparells per prevenir el càncer a llarg termini.Recordo que Peyrí va dir que muntar un negoci de bronzejat artificial amb cabines que siguin segures és impossible perquè són molt cares i, amb les tarifes que cobren, no es podrien amortitzar. Només els hospitals poden tenir-les.
També va parlar de la conveniència de fer campanyes institucionals per promoure la protecció contra el sol, especialment entre el jovent, que és el sector de la població més sensible i que s'hi sol exposar més. És cert que cada any les empreses que fabriquen protectors solars ens adverteixen de la necessitat d'usar-los. Tanmateix, el fet que qui ens ho digui sigui qui fabrica aquests productes per obtenir-ne un benefici fa que molta gent no hi faci cas, perquè sembla que sigui una estratègia publicitària. I ho és evidentment, però en aquesta ocasió tenen raó: la protecció contra la radiació solar és la millor prevenció contra el càncer de pell.
Potser us interessarà:
- Cutaneous melanoma attributable to sunbed use: systematic review and meta-analysis. British Medical Journal 2012;345:e4757
Les zones de platja de Barcelona, llevat de la del Fórum, insisteixen en no instal·lar zones d'ombra a l'estil dels antics banys, cosa que no entenc, avui hi ha moltes solucions per a fer-ho.
ResponEliminaVaig llegir una vegada que la nostra pell té memòria i que va acumulant totes les vegades que ens hem cremat amb el sol. I segur que és cert. Jo ara tinc 48 anys, no vaig a la platja ni em poso al sol deu fer més de 20 o 25 anys, perquè no m'agrada, i menys a les hores més fortes. I he patit un melànoma al braç dret, que per molta sort no he tingut que patir només que l'extirpació d'un troset de braç i tres ganglis, però cap tractament com la quimio o radioteràpia. Així que considero molt i molt important la tasca de difusió de posar-se protecció solar, barrets, ulleres de sol i qualsevol forma de protecció mentre ets nen o jove.
ResponEliminaJúlia, tens raó. Recordo aquelles zones cobertes amb canyes que hi havia a moltes platges. Avui podrien posar-hi tendals. Potser amb el temps haurien de considerar-ho com a requisit per donar-los la bandera blava.
ResponEliminaLailah, passa com amb altres radiacions, que els efectes són acumulatius (per això convé fer com menys radiografies possible). M'alegra saber que el teu problema s'ha solucionat sense haver de recórrer a tractaments que sempre tenen efectes "colaterals".