dissabte, 26 de març del 2011

El Museu Blau, nova seu del Museu de Ciències Naturals

Diumenge, 27 de març, hi ha festa grossa al Fòrum: s'hi inaugura la primera fase de la nova seu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Per a les persones que han estat treballant en el projecte els dos darrers anys, diumenge serà un dia per recordar; per fi, es començarà a veure el fruit de tantes hores de treball, el resultat de tantes pluges d'idees, d'avaluar propostes, d'haver de renunciar-ne a algunes perquè no es podia estirar més el braç que la màniga...

Aquesta nova seu del Museu es coneix com a "Museu Blau", pel color de l'edifici on s'ubica, en les instal·lacions del Fòrum. És obra del taller d'arquitectura Herzog & de Meuron, que s'ha ocupat també de fer-ne l'adaptació per al nou museu i del disseny museogràfic.

El nom genèric de la nova exposició permanent del Museu és "Planeta Vida". El motiu és que la vida és el gran tret diferenciador del nostre planeta, el factor que ha contribuït a fer la Terra com nosaltres la coneixem. Les "petjades" de la vida al llarg de la seva història són molt més que els fòssils fàcilment identificables. L'atmosfera és fruit de l'evolució biològica que va transformar aquella barreja inicial de gasos, on el més abundant era el diòxid de carboni (CO2; se suposa que constituïa més del 90%) mentre que l'oxigen n'era pràcticament absent, i va convertir-la en aquesta mescla actual desequilibrada --des del punt de vista de la física i de la química-- que conté només un 0,03% de CO2 mentre que l'oxigen n'és el 21%.

Demà s'inaugurarà el nucli de l'exposició permanent, la secció anomenada "La Terra avui", que és la que ocupa més espai. S'hi mostren 4500 peces del fons patrimonial del Museu procedents de les col·leccions de mineralogia, petrologia, paleontologia, zoologia i botànica. Però els éssers vius no són únicament els animals i les plantes, i el museu dedica sengles espais a mostrar els fongs, els microorganismes i les algues. Són uns grups que no solen tenir gaire presència --moltes vegades és nul·la-- en els museus de ciències naturals, malgrat la seva importància en l'ecosistema.

Quan el Museu obri les portes diumenge al migdia, el públic podrà ja veure una part de treball fet, però per al personal del Museu i per a les persones que participen en el projecte, aquesta és només la primera etapa. Passada la inauguració caldrà posar de nou fil a l'agulla. Al llarg de l'any, s'aniran inaugurant els altres dos àmbits que completaran l'exposició: "La biografia de la Terra" i "Els laboratoris de la vida".

2 comentaris:

  1. El TRAM t'apropa al Museu Blau de les Ciències Naturals. Parada Fòrum. http://blog.trambcn.com/el-museu-blau-de-les-ciencies-naturals-obre-les-seves-portes-al-forum

    ResponElimina
  2. Francesc, a mi m'agradaria que s'ajuntessin els dos tramvies (Trambaix i Trambesòs), però no com volia fer-ho l'alcalde. Hi podria anar des de casa sense haver de fer canvis.

    ResponElimina