dimarts, 7 de desembre del 2010

La comissaria virtual (38): De la Terra a la Lluna

La Contra de La Vanguardia del 6 de desembre de 2010 publica una entrevista a Frank Schätzing, novel·lista alemany de ciència ficció, en la qual destaca, en lletres molt grans, la frase "Podría haber un ascensor fijo entre la Tierra y la Luna". Schätzing ha publicat un llibre en què imagina que els humans van a la Lluna a la cerca de recursos energètics per dur a la Terra. Diu que a l'escorça del nostre satèl·lit hi ha un gruix d'uns quants metres d'heli-3, un isòtop d'aquest element químic que podria ser en el futur una font d'energia neta. El periodista pregunta com es faria per dur l'heli lunar fins a la Terra, i la transcripció de la resposta diu:


Espero que la Lluna no s'apropi mai a la Terra a aquesta distància (36.000 quilòmetres), no fos cas que ens caigués al damunt. Si més no, potser seria la impressió que ens faria veure-la tan a prop. Perquè, segons la NASA, la distància mitjana de la Lluna a la Terra, a l'equador, és de 378.000 quilòmetres. El cable, doncs, hauria de ser deu vegades més llarg del que s'indica a l'entrevista.

Es tracta de ciència ficció, però fora de la novel·la ja s'ha considerat la possibilitat d'extreure l'heli de la Lluna. No sé si algú ha calculat la despesa energètica i econòmica que caldria fer per construir aquest "cable", dur-lo a la Lluna i fer-hi fluir l'heli fins a la Terra, i si compensaria la inversió.

3 comentaris:

  1. Querida Mercè: realmente no hace falta poner el cable hasta la Luna, sino hasta la órbita geoestacionaria: el ascensor subiría ahí y desde el "ático" bastaría con propulsar una nave que viajara a la Luna. La idea no es nueva, y en la novela de Arthur C. Clarke "Las fuentes del paraíso" la puso de moda entre los aficionados a la ciencia-ficción. Realmente había sido Tsiolkovski el primero en describir algo así a finales del XIX (qué hombre este...).

    ResponElimina
  2. Javier (Pez), soy una ignorante en muchas cosas y desconozco a qué distancia está la órbita geoestacionaria. Si está a 36.000 km, quizás se refería a eso el entrevistado, pero en la transcripción de la entrevista no menciona la nave ni ningún otro medio de transporte que haga de lanzadera hasta la Luna. Puede que el entrevistador entendiese --como yo-- que el cable iría de la Tierra a la Luna.

    Por otra parte, también he visto que la idea no era nueva. Además de los que mencionas, creo que también hay un videojuego (Mass Effect) e in cluso una película (Moon, 2009, UK) que tratan esa posibilidad.

    ResponElimina
  3. Doncs ara que la cosa està tant fotuda, amb els transbordadors al desguas, el rusos trencant satel.lits a diestro i siestro, crec que es una bona idea. I com es tracta d'un ascensor i en tant que el nostre alcalde es donat a grans fites i reptes, podria incloure el projecte en el Barcelona posa't guapa.. i fet. Peró m'invaeix un dubte: el bitllet (està clar que es pagaria)seria d'una o dues zones.

    ResponElimina