dimarts, 14 de setembre del 2010

Lovelock és a Barcelona

Lovelock en la roda de premsa del 13.09.2010
Ja fa uns quants dies que James Lovelock és a Barcelona. Aquest "noi" de 91 any porta un programa de treball que no sé si jo hauria suportat. I a sobre, encara ha tingut temps per fer alguna visita turística i de pujar a peu amb Sandy, la seva dona, al Park Güell des del centre de la ciutat.

Algunes de les coses que he sentit dir a Lovelock els darrers dies:
  • No cal que ens gastem els diners per intentar ser "verds"; no servirà de res, hem anat ja massa lluny.
  • La humanitat no ha de sentir-se culpable per haver causat aquest augment de CO2 atmosfèric els darrers segles. Quan va començar la revolució industrial, la finalitat del motor de vapor no era pas escalfar el planeta, sinó millorar les condicions de vida. Ningú no podia sospitar les conseqüències que l'ús de combustibles fòssils tindria a llarg termini.
  • Preguntat sobre els "verds", ha respost: "I am a green" (sóc un verd), però de la vella escola, dels que es preocupaven per la natura. Amb el temps, el moviment ecologista (verd) va anar evolucionant i va començar a tenir connotacions polítiques i l'atenció per la natura va prendre una altra orientació centrant-se més en les persones que viuen en les ciutats que no pas en la natura.
  • Li sembla que aplicar l'adjectiu renovables només als tipus d'energies que ara s'inclouen en aquest terme no és encertat. El carbó també és renovable; el que passa és que el ritme de renovació és molt més lent. (Suposo que li passa com a mi quan sento parlar de cultius biològics i em pregunto si la fruita que jo compro és sintètica i feta de pedres.)
  • Pel que fa a l'energia solar, n'és partidari, però de la d'abans, la que "escalfa"; l'energia fotovoltaica, en canvi, la troba molt cara i un negoci.
  • Un cop més s'ha mostrat partidari de l'energia nuclear mentre no es descobreixi un altre tipus d'energia neta que pugui substituir-la. I creu que les persones que n'estan en contra ho fan per ignorància.

  • Lovelock visita l'Edifici de Blau del Fòrum, a Barcelona
    Li agraden molt els museus, potser perquè ell va aprendre molt més visitant el Museu de Ciències de Londres que tot el temps que va anar a escola. Recomana que la mainada vagi als museus pel seu compte, no obligats per l'escola. A més, ara els museus tenen moltes possibilitats d'oferir a la mainada i al jovent coses que els agraden i que els serviran per a aprendre, com ara els jocs d'ordinador.
  • Creu que només l'anomenada geoenginyeria pot ajudar a frenar l'escalfament de la terra eliminant CO2 de l'atmosfera. Un sistema per fer-ho seria que les plantes que es cultiven per a l'alimentació, un cop aprofitada la part que ens serveix de nutrient, no retornés la resta a la biosfera, sinó que es mineralitzés i fos enterrada.
  • Lovelock creu que malgrat que la humanitat vagi augmentat en els seus coneixements, la ignorància també va en augment.
  • La Terra es pot recuperar de les agressions que rep, però la recuperació pot ser molt lenta. A més, que es recuperi no vol dir que els humans continuïn en el planeta; podria molt bé recuperar-se sense nosaltres.
Avui dimarts, a les 7 del vespre, Lovelock farà una conferència en el Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, que també podrà seguir-se per Internet en directe des del web Canal Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, i des del web del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Avui (14.09.2010) parlen de James Lovelock:
- El Periódico, entrevista per Michele Catanzaro
- Avui / El Punt: El planeta està malalt, per Joaquim Elcacho
- Euskal Telebista (notícies, vídeo)
- BTV Notícies (vídeo)
I molts diaris inclouen la mateixa notícia sensacionalista procedent de l'Agencia EFE.

(Fotos: Mercè Piqueras, setembre 2010)

8 comentaris:

  1. m'agrada el que diu, i com ho diu. S'ha de ser valent, perquè la força dels "verds" actuals és brutal. Potser només poden dir el que pensen les persones que tenen 91 anys.

    ResponElimina
  2. Clídice, a mi encara em falten uns quants anys per arribar als 91 --suposant que hi arribi-- però ja començo a dir el que penso sobre moltes coses, encara que, dient-les, de vegades vagi contra corrent. Quan et vas fent gran vas perdent la timidesa i la vergonya.

    ResponElimina
  3. M'ha encantat la penúltima, em sembla tan certa:

    "Lovelock creu que malgrat que la humanitat vagi augmentat en els seus coneixements, la ignorància també va en augment."

    ResponElimina
  4. Marta, jo també hi estic d'acord. És una paradoxa que l'augment en els coneixements i la informació disponible siguin paral·lels a l'augment en el desconeixement i la desinformació.

    ResponElimina
  5. No vaig poder anar a sentir en Lolvelock i em vaig consolar pensant que segurament desprès en parlaries tu. I així ha sigut, gràcies

    ResponElimina
  6. Jo sí que vaig poder anar a veure a aquest venerable senyor al Saló de Cent, va ser tot un privilegi!

    Voldria copiar altres de les seves afirmacions controvertides:
    . "La biodiversitat no té per què ser bona en si mateixa"
    A mí em sembla que és una afirmació més filosòfica que no pas científica; de fet, res no és bo ni dolent en si mateix, ni tan sols la vida humana.
    . "No es pot demanar als ciutadans nordamericans de classe treballadora que es comprin cotxes híbrids cars"
    En canvi es compren 4x4's i Pick-ups que no són pas barats...

    . "L'únic deure de l'espècie humana és sobreviure".
    Però a tota costa? Fins i tot marxant de Gaia, com també ha dit Stephen Hawking, que l'ha definit com "planeta obsolet"? Crec que aquesta frase obre un debat que podria ser interessantíssim.

    Clidice, no crec pas que els verds tinguin tant de poder, al contrari! Els naturalistes sí que som dos gats, ni tan sols quatre. I amb la progressiva desconnexió de la natura de la societat, cada cop som menys, com diu en Lovelock.

    ResponElimina
  7. Montse, em va estranyar no veure't. Ara ho entenc.

    Annette, als Estats Units conviuen la riquesa i la pobresa. Hi ha els qui canvien de cotxe tot sovint i els qui no poden tenir-ne d'altres que els que compren de segona, tercera, quarta o ves a saber quina mà. Aquesta gent, que són molts més, tenen cotxe perquè el compren molt barat i perquè la gasolina també és molt barata.

    Pel que fa als "verds", crec que n'hi ha de moltes menes. I ha els "del vell estil", com va dir Lovelock que se sentia ell. Hi ha qui ha fet de l'ecologisme un estil de vida i hi ha qui n'ha fet un negoci. Et podria esmentar el dirigent d'una associació ecologista catalana que fa anys circulava per Barcelona amb un BMW i vesteix molt "casual" --com diuen en anglès-- cotó, llí, etc, però roba que es veu molt costosa. Hi ha entitats que estan contra les multinacionals però elles mateixes han adoptat el mateix model que les empreses que critiquen i voldrien escombrar del planeta.

    Amb l'ecologisme em passa com amb la política: crec en la bona fe de les bases, però molt poc amb la dels dirigents, llevat d'algunes poques excepcions.

    I per altra banda, com diu l'Annette, res no és bo ni dolent en si mateix. Les coses no son blanques o negres; hi pot haver molt matisos de gris.

    ResponElimina