Si no ha millorat molt la situació els darrers anys, Barcelona es troba entre les ciutats que tenen el pitjor aire del món. El 2007, la mitjana de la concentració de partícules inhalables en suspensió de 10 o menys micròmetres (PM10) va ser d'uns 50 micrograms per metre cúbic en l'area metropolitana barcelonina. Aquests valors ultrapassaven els registrats a Milà, ciutat de Mèxic, Berlín, Los Angeles, Hong Kong, Tòquio. Londres o Nova York. Només eren superats pels registrats a Nova Delhi, Pequín, Bombai, Seül, Praga o Bucarest. Cal tenir en compte que els valors màxims recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) són de 20 micrograms per metre cúbic. Fa poc més d'un any, Ferran Balsells, corresponsal del diari El País a Brussel·les, escrivia:"El aire de Barcelona está sucio. Tanto, que si en 2010 mantiene los niveles de contaminación actual, la Unión Europea empezará a multar a la ciudad por su elevada polución."
Digueu-me si no sembla agosarat que una ciutat amb un nivell de contaminació com el de Barcelona aspiri a la capitalitat de ciutat verda europea. Però potser podria no ser-ho tant, d'agosarat. De fet, els motius pels quals s'anomena una ciutat Capital Verda Europea són:
- Que tingui un registre coherent d'haver aconseguit alts nivells ambientals.
- Que es comprometi a complir uns objectius ambiciosos i ja en curs per a promoure una millora ambiental i un desenvolupament sostenible.
- Que pugui actuar com a model per a inspirar altres ciutats i per promoure les millors pràctiques a totes les altres ciutats europees.
Barcelona pot comprometre's a complir uns objectius per a aconseguir reduir la contaminació i potser aleshores podrà servir de model a altres ciutats. De tota manera, basar en promeses la candidatura a Capital Verda em sembla més aviat poc seriós. Pel que fa a les altres ciutats de l'estat espanyol que també s'hi presenten, si jo n'hagués de triar una, per a Capital Verda, crec que triaria Vitòria. Però potser la meva decisió estaria esbiaixada perquè és una ciutat que he vist evolucionar cap als objectius verds en les darreres dècades i, en canvi, desconec si també ho han fet Sevilla i Múrcia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada