dilluns, 25 de maig del 2009

Per a tot hi ha un "anti-"

Hi ha l'antimatèria i les antipartícules; hi ha persones antidemocràtiques, antifeixistes, antiparlamentàries, antisistema, antireligioses, antimonàrquiques, antimilitaristes i antibel·licistes, anticatalanistes i antiespanyolistes; hi ha medicaments antibiòtics, antipirètics, antihemètics, antihistamínics, antiinflamatoris, antidepressius, antiretrovirals, antianèmics i antiparasitaris; hi ha substàncies anticongelants i antilliscants; hi ha policia antidisturbis i antiterrorista...

Sembla que no hi hagi res que no tingui el seu "anti-". Aleshores, no és estrany que, si hi ha les xarxes socials d'Internet, també hi existeixin les xarxes antisocials. De tota manera, m'ha sorprès saber-ho. Ho he llegit a La Repubblica, però aquest diari italià fa referència a un article publicat la setmana passada a El País (20.05.2009). Primer he pensat si serien xarxes de gent que no vol ser present a FaceBook, com jo mateixa. Però seria una contradicció, perquè en unir-se contra les xarxes socials ja s'estaria creant una altra xarxa social. De tota manera, tot i el seu ·"anti-", el cert és que les xarxes antisocials en el fons no ho son tant, d'antisocials. Potser els escau més el nom que els posa El País en el títol de l'article esmentat: "Las redes sociales del odio".

Enemybook és una xarxa antisocial "germana" del FaceBook. De fet, per inscriure-s'hi cal fer-ho a través del compte de Facebook. La diferència és que, a més de mostrar els amics que es té, també es poden fer llistes d'enemics, tot especificant per què se'ls considera enemics. A més, permet avisar als enemics que els heu afegits a la vostra llista; es pot veure també qui t'ha inclòs a la seva llista de persones enemigues i fins i tot fer amistat amb les persones amb qui es tingui enemics en comú.

Altres xarxes d'aquest tipus tenen noms que ja en suggereixen el contingut, com ara "I fucking hate you" (ifhy) o "Introvertster" (o "The new way to get rid of people"). Aquesta darrera indica que és "una comunitat en línia que impedeix que els amics i persones estúpides t'assetgin per la xarxa".

Davant d'aquest tipus de xarxes dites antisocials, em sento una mica com aquella persona d'un poble al qual van arribar uns predicadors protestants que volien evangelitzar la població i els va dir: "si no crec en l'església catòlica, que és la vertadera, com voleu que cregui en la vostra?*

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada