Fa uns mesos es tractava de les avionetes que espantaven els núvols. Ara és el torn d'un compost químic que entra en la composició d'alguns medicaments. Feia temps que no m'arribava cap correu alarmista avisant-me d'algun perill per a la societat, per al meu ordinador o per a la salut, i avui m'ha arribat aquest, a través d'una llista de distribució:
Medicamento Suspendido
DIFUNDIR, URGENTE, RIESGO DE MUERTE,
El Ministerio de Salud a través de la (Agencia Nacional de Vigilancia Sanitaria) suspendió la distribución, manipulación, comercializació n denominada FENILPROPALAMINA.
La medida fue tomada después de que, (FDA), de Estados Unidos, constató que la sustancia provocó Efectos adversos FATALES, (hemorragia cerebral). Está presente en 21 medicamentos, especialmente en los anti-gripales.
Los medicamentos suspendidos son los siguientes:
1) Benadryl día y noche, 2) Contac, 3) Naldecón Bristol, 4) Acolde, 5) Rinarín Expectorante, 6) Deltap, 7) Desfenil, 8) HCl de fenilpropalamina, 9) Naldex, 10) Nasaliv, 11) Decongel Plus, 12) Sanagripe, 13) Descon, 14) Descon AP, 15) Descon Expectorante, 16) Dimetapp, 17) Dimetapp Expectorante, 18) Cepacol Plus, 19) Ornatrol, 20) Rhinex AP, 21) Contilén, 22) Decidex, 23) Contac 10, 24) Desenfriol-D, 25) Desenfriolito, 26) Dimetap, 27) Graneodin-D, 28) XL3.
A todos los que estén utilizando cualquier medicamento de esta lista, que suspendan la medicación y consulten a su médico para mayores detalles.
POR FAVOR REENVÍEN.
He fet el que sempre faig quan rebo un correu d'aquest tipus. Primer llegir-lo amb atenció. De vegades, una primera lectura ja indica que es tracta d'una falsa alarma (o hoax, per fer servir la paraula anglesa més habitual). No he sentit mai que a Espanya hi hagi una "Agencia Nacional de Vigilancia Sanitaria". En aquell moment no en recordava el nom, però podia posar la mà al foc que la institució de l'Estat espanyol que s'ocupa d'aquests afers té un altre nom. I el ministeri corresponent no es diu Ministerio de Salud, sinó Ministerio de Sanidad y Consumo. El tipus de redacció era típic d'un hoax: alarmista, sense dades precises (si més no, encertava que la FDA --Food and Drug Administration-- és dels Estats Units), i demana que es reenviï. Només m'ha calgut un cop de Google per esbrinar: a) que té una base real, a partir d'un estudi publicat el 2000 en una revista mèdica, però la interpretació és equivocada; b) que el 2000 la Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios va emetre una "Nota informativa del Comité de Seguridad de Medicamentos de Uso Humano sobre la seguridad de las especialidades farmacéuticas que contienen fenilpropanolamina entre sus principios activos"; i c) que el 31 de gener de 2008, l'esmentada Agencia va emetre una altra nota informativa relativa a la fenilpropanolamina i l'alarma creada per Internet.
La nota del 2000 indicava que l'estudi que havia trobat una associació entre la fenilpropanolamina i el risc d'hemorràgies cerebrals posava de manifest que aquest efecte podia produir-se quan aquest compost químic es feia servir com anorexigen (supressor de la gana). Afegia que cal evitar el seu ús amb aquesta finalitat, però també deia que a Espanya no hi havia cap especialitat farmacèutica per a la supressió de la gana que contingués fenilpropanolamina.
En la nota de 2008, l'Agencia comunica que ha tingut coneixement que a través d'Internet estan circulant informacions sobre aquest compost que pot semblar que hagin estat emeses per institucions espanyoles. Remet a la nota publicada el 2000 i n'amplia la informació. Per altra banda, informen també que a Espanya només hi ha dos medicaments que continguin fenilpropanolamina: Irritos® i Senioral®, l'ús dels quals es considera segur sempre que se segueixin les normes establertes en la fitxa tècnica i en el prospecte.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada