A través de Vilaweb m'assabento que avui, 26 de març, és el Dia de la Llibertat de Documents. La notícia de Vilaweb diu:
Us ha passat mai de no poder obrir un Power Point amb un ordinador Mac? O de no poder llegir un document de text amb el vostre ordinador perquè s'havia fet amb un sistema operatiu diferent del vostre? Doncs és contra aquests problemes d'incompatibilitat que va sorgir el Dia de la Llibertat dels Documents (DocumentFreedomDay), iniciativa de Free Software Foundation Europe, amb el suport d'alguns grans agents tecnològics: Google, Sun i IBM, per a promoure estàndards de documents.Tots defensen l'únic format de document estàndard aprovat per l'Organització Internacional d'Estandardització (ISO), l'OpenDocument Format, que ja fan servir els programes AbiWord, Google Docs, IBM Lotus Symphony, KOffice, NeoOffice, OpenOffice.org i StarOffice. Tot i així, alguns dels principals paquets ofimàtics del mercat, com el Microsoft Office, no fan servir aquest format, sinó un de propi. Segons els promotors de la campanya això fa que no es pugui garantir, a llarg terme, la utilització de les dades emmagatzemades.
M'adhereixo completament a la iniciativa. M'he trobat moltes vegades amb aquesta impossibilitat per obrir documents, especialment treballant des del Mac, i he pensat per què no hi deu haver unes normes ISO que facin possible que els documents no siguin incompatibles amb els diferents sistemes operatius. O si aquestes normes ja existeixen (ho desconec), per què no s'apliquen. Un altre problema --greu per qui fa anys que treballa amb ordinador-- és quan intentes obris un arxiu d'algun text que vas escriure fa molts anys i t'és impossible de fer-ho. Potser existeixi a la xarxa una 'vareta màgica' que ho faci possible, però no l'he sabut trobar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada