dissabte, 26 de gener del 2008

Els fongs, font de salut

Dijous passat, 24 de gener, vaig assistir a una conferència que Josep Piqueras, metge de l'Hospital de la Vall d'Hebron, va fer a l'Institut d'Estudis Catalans. (La coincidència en els nostres cognoms no és casualitat, és un dels meus germans.) El títol de la conferència era "Fongs i salut humana".
El conferenciant és un expert del món dels bolets, tant des del punt de vista del boletaire com del científic que s'hi ha especialitzat. Va fer la tesi doctoral sobre toxicologia de fongs i va introduir a Espanya uns protocols per al tractament de les intoxicacions per bolets, que avui dia fan possible que la supervivència de les persones que han ingerit bolets dels considerats mortals sigui molt més alta.
Els darrers anys Josep Piqueras ha estudiat també les propietats beneficioses dels bolets, i aquest va ser l'aspecte de la seva conferència que més va interessar l'audiència i sobre la qual es va centrar bona part del col·loqui. És un nou món que a occident s'està explorant ara, tot i que en països asiàtics com ara la Xina i el Japó fa segles que coneixen les propietats medicinals dels bolets. Una de les propietats més destacada és la seva acció en la prevenció i tractament del càncer. Segons va explicar el conferenciant, aproximadament el 25 per cent dels fàrmacs antitumorals que es produeixen al Japó contenen principis actius obtinguts de bolets.

Xiitake (Lentinus edodes)
 Entre els bolets dels quals es coneixen millor les propietats medicinals, hi ha les pipes (Ganoderma), el shiitake (Lentinus edodes) [la forma normalitzada pel TERMCAT per al nom d'aquest bolet és xiitake], la gírgola de castanyer o maitake (Grifola frondosa) i el bolet de soca de bedoll o chaga (Inonotus obliquus). El shiitake és un bolet que s'ha popularitzat arreu a través de la cuina xinesa i ara es troba molt fàcilment en els mercats catalans (si més no a Barcelona) perquè es cultiva fàcilment. Algunes de les propietats que tenen aquests bolets: són immunomoduladors (estimulen els sistema immunitari); tenen propietats bactericides, antivíriques i antiparasitàries; regulen la tensió arterial i són antiagregadors de plaquetes (la mateixa funció de l'aspirina que molta gent pren per a la circulació).
D'entre els nostres bolets comestibles, els ceps sembla ser que també té algunes d'aquestes propietats, però són uns bolets molt cars, que no es poden consumir habitualment. En cavi, el xiitake és un bolet d'un preu molt assequible que es pot comprar fresc, sec (com els moixernons) o en conserva. Hi ha una empresa conservera catalana que ven uns pots de vidre amb "llenegues del Pirineu", que ni són llenegues, ni són del Pirineu, sinó xiitake, segurament de cultiu. Potser el conserver va pensar que fent-los passar per bolets catalans tindrien una millor sortida. Tanmateix, si la gent conegués les propietats del xiitake, serien més apreciats. Però potser també serien més cars...

Foto: Wikimedia Commons (llicència Creative Commons 2.0)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada