dimecres, 31 de desembre del 2014

Un tast de 2014

Alguns anys, a finals de desembre he fet una tria d'entrades del blog durant l'any que acabava. Enguany torno a fer aquesta tria, que no m'ha costat gaire perquè, per diversos motius, ara no escric tan assíduament en el blog com fa uns anys. Per fer la tria no he seguit cap criteri. En alguns casos, ha estat perquè l'entrada em porta records agradables; en d'altres, perquè el tema que vaig tractar-hi m'interessava o perquè vaig gaudir escrivint l'entrada.
  • Cròniques romanes: un cementiri peculiar (25.01.2014). Crònica de la visita al Cimitero Accatolico de Roma, on hi ha enterrats molts artistes i intel·lectuals, i també polítics i lluitadors pels drets dels pobles i de les minories. Una visita que recomano.
  • Un zoo o un circ romà?: La fi del pobre Màrius (17.02.2014). Màrius era una girafa que va ser sacrificada en el zoo de Copenhaguen i després esquarterada i exposada a la vista del públic. La notícia em va fer reflexionar sobre el papers dels parcs zoològics avui dia.
  • Candel, "Els altres catalans" i Nostra Senyora del Port (03.03.2014) Sobre Paco Candel i com vaig conèixer la seva obra quan vaig fer el servei social (el jovent segurament no sap què era això del 'servei social') en l'Asil de Nostra Senyora del Port.
  • La fi de la guerra (in)civil (05.04.2014) Records del que em van explicar sobre la fi de la guerra civil i algunes reflexions a partir d'aquells records.
  • Estònia: un petit gran país (16.05.2014). Aquest petit país bàltic als poc més de vint anys d'haver obtingut la independència s'ha convertit en un país prosper, amb un atur que només és del 8,5% (i els amoïna!). En comptes de la Massachussets d'Europa, com deia Artur Mas que podria ser Catalunya, jo em conformaria que fos l'Estònia de la Mediterrània.
  • La darrera classe del professor Margalef (16.06.2014). Record de Ramon Margalef als deu anys de la seva mort. Tenir-lo de professor d'ecologia va ser un gran privilegi.
  • Nettie Maria Stevens i el cromosoma Y (07.07.2014) La dona que, el 1905, va demostrar l'existència d'un parell de cromosomes que presentaven variacions en els homes i les dones (els cromosomes XX, femení, i XY, masculí).
  • Agnes Katama, valenta dona africana, i el nom de l'Ebola (15.08.2014) L'actualitat del virus de l'Ebola em va dur el record d'una dona africana que vaig conèixer el 1995 i, en buscar què havia estat d'ella, vaig assabentar-me que havia mort de manera molt sospitosa.
  • Spain is different! (17.09.2014) Una comparació entre el Regne Unit i Espanya deixa ben clar que Espanya segueix essent different.
  • Pobre señor presidente o fábula de Konilosia y Alfaranja (27.10. 2014). L'única entrada d'aquest blog en castellà per explicar a algunes persones de fora el perquè del "problema català".
  • El 9 de novembre votaré per tu (04.11.2014). Seguint la campanya del "votaré per tu", alguns dels motius pels quals jo ho vaig fer per la meva mare.

dissabte, 27 de desembre del 2014

2015, Any de...

Alguns temes que seran objecte de celebració, commemoració o debat el 2015.
  • Any Internacional de la Llum i Tecnologies Basades en la Llum. Proclamat per les Nacions Unides per posar de manifest en tot el món la importància de la llum i de les tecnologies òptiques en la nostra vida, en el nostre futur i en el desenvolupament de la societat. Les tecnologies basades en la llum proporcionen solucions a alguns reptes importants en relació a l'energia, l'educació, l'agricultura i la salut.
  • Any Internacional dels Sòls. Proclamat per les Nacions Unides, se n'ocupa l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i Alimentació (FAO). Amb aquest Any, es vol cridar l'atenció sobre la gran importància dels sòls en la vida humana. Els sòls ens asseguren la disponibilitat d'aliments i poden contribuir a mitigar els efectes del canvi climàtic. Per`això la seva bona gestió és fonamental. El seu lema: "sòls saludables per a una vida saludable".
  • Any Internacional de l'Avaluació. Proclamat per les institucions que formen part d'EvalPartners per promoure la formulació de polítiques basades en l'avaluació i les proves a escala local, nacional, regional i internacional. L'avaluació pot permetre als dirigents polítics i a la societat civil desenvolupar i donar suport a polítiques millors i aplicades de manera més eficaç, i considerar factors socials, polítics, tècnics, econòmics per assegurar-se que s'està seguint el camí correcte. L'avaluació és una eina objectiva perquè els dirigents polítics puguin informar als seus electors sobre l'impacte de les seves decisions i escoltar les seves opinions. És va decidir aquesta celebració per al 2015 perquè és l'any en què el Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni seran substituïts per uns nous objectius que s'acordaran a escala internacional. Es considera necessari fer una avaluació completa d'aquests objectius, cosa que no s'ha pogut fer en el cas dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni perquè no s'ha disposat dels resultats en tots els països.

Aquestes tres són celebracions organitzades per institucions que tenen un abast mundial. En diferents països i regions geogràfiques se celebren altres "Anys de...". Per exemple, a Canadà, serà l'Any de l'Esport i en els Països Baixos, l'Associació de Jardineria Domèstica celebrarà l'Any del Girasol. Glasgow (Escòcia), el 2015 celebrarà per primera vegada un Any Verd (Glasgow's Green Year 2015) i tot Escòcia celebrarà l'Any de l'Alimentació i la Beguda per promoure el rebost natural del país i els productes de qualitat que s'hi elaboren. I a tot el Regne Unit el 2015 el British Council organitza l'Any de Mèxic en el Regne Unit, mentre que a l'altre costat de l'Atlàntic celebraran l'Any del Regne Unit a Mèxic.

Finalment, no vull deixar de recordar que el 2015 comencen les celebracions del setè centenari de la mort de Ramon Llull. No he pogut trobar, però, un web específic sobre aquesta celebració, llevat d'un fet des del Bisbat de Mallorca, però on de moment només hi ha la pàgina d'inici i cap dels enllaços funciona.

Ramon Llull, claustre del Monestir de la Real, a Palma

 (Foto: M. Piqueras, maig 2004)