dimecres, 8 d’agost del 2012

Amazings Bilbao 2012 o la ciència és cosa d'homes

 M'ha arribat el programa de la trobada Amazings Bilbao 2012 (28 i 29 de setembre), que és la segona edició d'un activitat de divulgació per apropar la ciència a la ciutadania. El programa és força interessant i atractiu, amb moltes ponències curtes sobre temes molt variats i alguns debats. A més, l'assistència és gratuïta, cosa que s'agraeix en aquests temps que corren. Malauradament...

...malauradament, el públic que hi assisteixi s'endurà de nou una imatge esbiaixada de la ciència actual. Si més no, igual que en la primera edició, pot seguir pensat que el món de la ciència és un món d'homes. Si no m'he descomptat, entre les 56 persones que hi intervindran presentant alguna ponència o participant en els debats o amb tasques de coordinació, hi ha només quatre dones, és a dir, poc més del set per cent.

L'any passat vaig denunciar en un fòrum aquest desequilibri i aquesta imatge aparent de la ciència com un terreny de titularitat masculina. Un dels membres del grup que ho organitza va justificar-se i entre d'altres coses, va dir:
que hi hagin poques dones, es un fet que ja ens s'ha plantejat a la llista de col·laboradors i que es preten solucionar en els successius esdeveniments. [...] Per sort, aixo esta be que surti a la llum ja que evidencia o sembla indicar una cosa, segons el meu parer força greu: No hi ha dones comunicadores de ciència? (No investigadores, em refereixo)
Malgrat la seva intenció de solucionar-ho, de moment la situació es manté com l'any passat. Un altre ho va justificar així:
Mercè, tienes razón, hay un gran desequilibrio. Pero no hay ningún objetuvo machista en ello. Es simplemente que las jornadas se basan en los colaboradores de la web Amazings, que son una gran mayoría hombres. De hecho se generó un debate entre los participantes a este respecto.

Podríamos hacer hasta un estudio, pero es curioso que haya pocas blogueras y en cambio cada vez más periodistas mujeres en el asunto ciencia...
És possible que hi hagi més blocaires entre els homes que entre les dones. Però hi ha dones que escriuen sobre ciència en blocs, no en el web Amazings, però sí en altres llocs.

Per altra banda, entre les entitats col·laboradores o patrocinadores d'aquest esdeveniment hi ha la Càtedra de Cultura Científica de la Universitat del País Basc, la Fundació Euskampus, que s'autodefineix com a entitat "que aspira a convertirse en un referente y líder del Sistema Vasco de Ciencia, Tecnología e Innovación [...] y con una vocación clara de responsabilidad social e integración con su territorio", i la Fundación Biofísica Bizkaia, en què participen el Consell Superior d'Investigacions Científiques i també la Universitat del País Basc. Crec que aquestes entitats haurien de comprovar les característiques dels esdeveniments en què col·laboren o que patrocinen.

Possiblement si aquestes entitats, per donar el seu suport, exigissin una presència mínima de dones, els organitzadors s'espavilarien a trobar-ne. No m'agrada parlar de quotes; crec que les dones han de participar en política, en ciència, en periodisme i comunicació i en altres activitats humanes per la seva vàlua, no per omplir un buit. Però de vegades la quota és necessària com a primer pas per a la visibilitat.