divendres, 16 de gener del 2009

Premien Santa Coloma pel seu cementiri

Santa Coloma de Gramenet ha rebut un premi de Bones Pràctiques atorgat per les Nacions Unides, pel seu “Programa integral de sostenibilitat i lluita contra el canvi climàtic". No té res a veure amb la plantada d'arbrat entre les tombes o amb el tipus de material dels taüts, sinó amb la coberta dels blocs dels nínxols, sobre els quals s'han col·locat 462 panells fotovoltaics. La construcció d'aquest parc solar en el cementiri de Santa Coloma respon a la proposta de potenciar les energies renovables, que junt amb la protecció i millora del medi natural i la gestió eficient de l'aigua, és una acció de l'esmentat Programa.

No he vist la notícia d'aquest premi en cap diari català (potser no l'he buscada bé), sinó en el web del diari italià La Repubblica, on hi ha un videoclip que mostra el cementiri de Santa Coloma amb els panells solars damunt dels blocs dels nínxols. Segons que indica La Repubblica, l'energia que generen els panells és suficient per a alimentar una seixantena de cases del municipi.

Sovint la premsa de casa ens porta notícies de llocs molt llunyas i no es fixa amb les que es generen ben a prop. En els darrers temps les notícies que recordo lligades a Santa Coloma estaven relacionades amb explosions de gas, immigració massiva i actuacions de la màfia xinesa. M'agrada més sentir el nom d'aquesta població associat a notícies bones com la dels projectes ambientals que s'hi duen a terme o la d'aquest premi de Bones Pràctiques.

Actualització: Em diu Xavier Duran que al Telenotícies de TV3 en va sortir un reportatge el 19 de novembre 2008. Es pot veure en el web de programes a la carta de TV3, I en fer de nou la cerca, he trobat alguns altres mitjans que en van parlar. A mi em va passar desapercebut, però.