dijous, 22 de gener del 2009

Miss Sam, la "macaca" astronauta


El 22 de gener de 1960 la mona Miss Sam va fer d'astronauta, en un viatge de pujada i baixada. No va ser un viatge molt llarg, només va pujar fins a 15 quilòmetres d'alçada en un vol que va durar 9 minuts. La seva missió, dins del projecte Mercuri, era provar un mecanisme de salvament en l'enlairament dels coets per ser aplicat en cas d'emergència.

La velocitat màxima que va assolir el coet espacial en què va viatjar Miss Sam va ser de 3307 km /h i l'acceleració va ser de 4,5 vegades la gravetat. Als 45 minuts d'haver-se enlairat, Miss Sam era ja de tornada a l'illa Wallops, a Virgína, d'on s'havia fet el llançament.

Miss Sam és una femella d'una espècie de mico que abans es coneixia com a Macacus rhesus i que va donar el seu nom a un factor de la sang --el factor 'Rh'-- que classifica les persones en Rh positives o Rh negatives, segons que tinguin o no l'anticòs per a aquest factor sanguini. Se'l va anomenar 'Rh' prenent les dues primeres lletres de l'epítet que indica l'espècie. (En els noms llatins dels ésser vius, la primera paraula, escrita amb majúscula, correspon al gènere i la segona, que és sempre un adjectiu, n'indica l'espècie; les dues paraules s'escriuen sempre en cursiva.) El cas és que avui dia l'Rh hauria d'anomenar-se 'Mu', perquè el nom llatí de l'animal ha canviat i l'espècie que abans era Macacus rhesus, ara es diu Macaca mulata. (Explicar ara per què es pot canviar el nom d'una espècie seria allargar-me massa; un altre dia en parlem.)

Foto de Miss Sam: NASA, disponible a Wikimedia Commons