divendres, 2 de gener del 2009

Me n'oblidava un: l'any Monturiol!


Anit vaig escriure sobre les celebracions anuals de 2009 (l'any de...). Avui m'he adonat que me'n vag deixar una, la de l'any Monturiol! Tot i que no sigui una celebració internacional, crec que val la pena que la tinguem en compte.

A començament de juliol de 2008, l'Ajuntament de Figueres va declarar el 2009 Any Monturiol per commemorar així els 150 anys de la immersió, al port de Barcelona, del'Ictineu I, el submarí dissenyat pel figuerenc Narcís Monturiol (1819-1885). L'Any Monturiol coincideix amb la capitalitat cultural catalana de Figueres.

A Barcelona hi ha uns quans "Ictineus" per la ciutat. Una reproducció de l'Ictineu I es troba davant del Museu Matrítim. No molt lluny, en uns jardins entr el port i el passeig de Colom, hi ha una rèplica de l'Ictineu II. Més apartat, a la cruïlla de l'avinguda Diagonal amb els carrers Provença i Girona, hi ha un monument a Monturiol obra de Josep M. Subirachs, que conté un altre Ictineu.

Un grup de joves estan treballant ja fa algun temps en la construcció de l'Ictineu III, un submarí "de butxaca", amb capacitat per a tres tripulants i que podria baixar fins a 1200 m de profunditat.