divendres, 14 de novembre del 2008

Més sobre caçadors i óssos

Segons deia El Periódico l'11 de novembre de 2008, "la captura de Hvala només depèn d'un xip". Havla és l'ossa que fa unes setmanes va atacar un caçador a la vall d'Aran, prop de Les, quan el caçador es va posar a cridar tractant d'espantar-la. Des d'aquell dia s'està intentant atrapar l'ossa i no se sap encara --o si més no, no s'ha fet públic-- quin serà el seu destí un cop l'atrapin.

Per altra banda, el diari Público, en la seva edició del 9 de novembre incloïa aquesta notícia breu: "Muere un cazador por un disparo en Sevilla". L'accident va passar a una finca a Alanís de la Sierra (Sevilla) i el tret havia sortit de l'escopeta d'un altre caçador. La mateixa notícia afegeix que, segons la mútua de caçadors Mutuasport, l'any 2007, els accidents de caça van causar 21 morts (altres mitjans parlen de 20 morts) i 863 ferits (dels ferits, 13 van patir amputacions o danys oculars). Però el 2005 van ser 2000 el caçadors ferits!

O sigui, quan és l'animal qui causa l'accident (provocat, encara que no intencionadament, per la mateixa víctima) cal eradicar-lo de la zona perquè és un perill. No són més perillosos els propis caçadors que porten en les seves mans una arma mortífera? Deu haver-hi algun síndic o alcalde que n'hagi demanat l'eradicació?

Educació és allò que cal. Les persones que surten al bosc, ja sigui a caçar animals, a caçar bolets o només a passejar-hi, haurien d'estar assabentades dels perills a què poden exposar-se i haurien de saber quina és la manera correcta de comportar-se en un encontre amb animals potencialment perillosos. Al cap i a la fi, els intrusos no són els animals, sinó les persones