diumenge, 13 de juliol del 2008

Condons a la universitat

És la notícia del dia: els condons de fa 150 anys trobats a la Universitat de Salamanca. En una vitrina de la Biblioteca Històrica d'aquella universitat, entre altres objectes curiosos trobats a l'interior de llibres, hi ha exposats un condó, amb la seva funda, que va aparèixer a l'interior d'un llibre de medicina del segle XVI. El preservatiu, però, és més recent, es va trobar embolicat en un full de diari de 1857. La notícia d'agència diu que, segons ha explicat la directora de la Biblioteca, és un "condó elaborat amb tripa de porc, que porta a l'extrem una cinta de color blau per ajustar-lo al membre viril".

Molta gent sap que els preservatius no són un invent del segle XX, però potser no sigui tan conegut el fet que ja en temps prehistòrics pot ser que els homes fessin servir unes fundes per al penis amb diferents finalitats (protegir-lo en els combats, evitar les picadures d'insecte o com a decoració). A qui tingui interès per conèixer la història del condó, que va molt més enllà de la suposada invenció per un tal doctor Condom (sembla ser una llegenda urbana del segle XVIII), li recomano la lectura de l'article "The history of the condom", publicat a Journal of the Royal Society of Medicine.

De la notícia de la troballa del condó vuitcentesc a Salamanca, hi ha una cosa que m'ha cridat l'atenció: que la cinta per ajustar-lo fos de color blau. Per què blau? Devien fer-los de diversos colors? I he recordat que les facultats universitàries tenien colors diferents; encara avui dia els capirots i les borles dels birrets dels doctors són d'un color determinat segons les facultats. Llegeixo en el web de la Universitat de Granada, que en aquella universitat va decidir-se, el 1681, que els doctors en medicina fessin servir borles i capirot groc. I aquest és el color tradicional d'aquesta disciplina també en altre universitats.

He assistit, a diverses universitats, a actes acadèmics com ara investidures de doctors Honoris Causa, on solen seguir-se unes normes tradicionals de protocol i els catedràtics acostumen a anar "disfressats". (Una excepció: la Universitat Autònoma de Barcelona; vaig anar-hi a la investidura com a doctora Honoris Causa de Lynn Margulis el 2007 i ningú no duia toga, ni la mateixa homenatjada.) Però ara no recordo si damunt les togues duien el capirot amb el color distintiu de la facultat ni si duien birret amb la borla també de color.

Tornant al condons de Salamanca, penso que potser a mitjans del segle XIX en venien amb el llaç en una varietat de colors perquè estudiants i professors poguessin triar segons els estudis que seguien. La notícia diu que la cinta és de color blau, però no especifica el to de blau. El blau cel és el color tradicional de les facultats de Filosofia i Lletres. Si fos blau cobalt, podria haver estat d'un estudiant de la Facultat de Ciències. El llibre on s'ha trobat, però, és un manual de Medicina. Devia ser un estudiant amb interessos molt amplis, que consultava llibres d'altres especialitats?